1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Španělská Iberdrola plánuje miliardovou investici v Mexiku

Electricity-pylons 1Madrid - Španělská elektrárenská společnost Iberdrola hodlá v příštích šesti letech investovat nejméně pět miliard dolarů (téměř 101 miliard Kč) v Mexiku. Řekl to generální ředitel José Ignacio Sánchez Galán.

Mexický trh s energiemi v minulosti podléhal silné státní kontrole, země ale na konci loňského roku schválila klíčovou energetickou reformu, která má umožnit vstup soukromých investorů.

"Před několika dny jsme podepsali závazek investovat v tomto šestiletém prezidentském období nejméně pět miliard dolarů, z čehož 1,5 miliardy USD se už čerpá," řekl podle agentury Reuters Galán.

Mexický prezident Enrique Peňa Nieto je v současnosti na své první oficiální návštěvě Španělska od nástupu do úřadu v roce 2012.

Iberdrola je největším zahraničním elektrárenským podnikem působícím v Mexiku. Firma už v zemi zahájila výstavbu větrných parků a elektráren s kombinovaným způsobem výroby energie, a uvažuje o solárních systémech a možnému podílu v plynovodech.

Mexiko v prosinci schválilo přelomovou reformu energetického sektoru, která ukončila desítky let trvající státní monopol na výrobu elektrické energie a těžbu zemního plynu.

Země patří k největším producentům ropy na světě a pro řadu Mexičanů představuje státní vlastnictví ropného průmyslu otázku národní cti a sociálních jistot. Těžba této strategické suroviny ale v Mexiku v posledním desetiletí kvůli nedostatku investic klesala. Letos v březnu se snížila na nejnižší měsíční úroveň za 24 let.

17.06.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...