1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Společnost z U. Brodu dokončila projekt pro ruský jaderný reaktor

nuclear logo2Uherský Brod - Společnost EGP Invest (EGPI) z Uherského Brodu dokončila projekt strojovny ruského víceúčelového výzkumného jaderného reaktoru MBIR.

Projektanti EGPI začali na zakázce za 2,5 milionu eur (68 milionů korun) pracovat loni v září. V těchto dnech byla zadavateli předána dokumentace 3D modelu technického projektu strojovny, sdělila společnost ČTK.

EGPI získala zakázku v konsorciu s ruskou firmou Tasmo a českou společností Arpo. Stala se tak subdodavatelem ruské projektantské firmy VNIPIET, která je součástí ruské státní korporace pro jadernou energii Rosatom. EGPI už dříve dokončila technický projekt, nyní předala 3D model. Velká pozornost při modelování byla věnována hlavně stavební části a především ocelovým konstrukcím.

EGPI v mezinárodním tendru uspěla mimo jiné i proto, že má bohaté zkušenosti s prací na projektech pro jaderné elektrárny Temelín, Mochovce, Jaslovské Bohunice a Dukovany. Úspěch zakázky na projekt strojovny MBIR může pro firmu znamenat otevření dalších možností na ruském trhu.

"Kvality práce a spolehlivosti našich partnerů ze společnosti EGP Invest si vysoce ceníme. Počítáme s tím, že by EGP Invest měla dokázat zvítězit i v dalších tendrech na projektování jednotlivých systémů a budov reaktoru MBIR," uvedl Alexandr Tuzov, náměstek ředitele bloku pro inovační státní korporace Rosatom a ředitel projektu MBIR.

Reaktor MBIR bude postaven v ruském městě Dimitrovgrad. Zařízení poháněné takzvanými rychlými neutrony by mělo mít výkon 150 megawattů a po svém spuštění v roce 2019 by se mělo stát nejvýkonnějším výzkumným reaktorem ve světě. Náklady celého projektu se odhadují na 16,4 miliardy rublů (10,2 miliardy korun). Tyto reaktory by mohly být v budoucnu využity třeba k zásobování elektřinou pro hůře přístupná místa, například na Sibiři.

Společnost EGP Invest zajišťuje projektové práce a služby v oboru investiční výstavby, rekonstrukcí, modernizací a inovací staveb. Specializuje se především na jadernou a klasickou energetiku a na energetická díla z obnovitelných zdrojů. Loni vykázala tržby přes 125 milionů korun. Zaměstnává 115 lidí.

28.11.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...