1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Spotřeba energie v Německu v pololetí klesla o sedm procent

german flag1Berlín - Spotřeba energie v Německu se v letošním prvním pololetí meziročně snížila o 7,1 procenta. Za poklesem stojí vysoké ceny energie a slabý hospodářský vývoj. V dnešní zprávě to uvedla německá organizace AGEB, která sleduje statistické údaje o energetickém sektoru.

 

AGEB upozornila, že ceny na trzích s energií sice oproti loňskému prvnímu pololetí znatelně poklesly, ale zůstaly výrazně vyšší než v roce 2021. "Ceny energie tak nadále poskytují podněty k úsporám energie, ačkoli intenzita těchto podnětů polevila," dodala.

Spotřeba zemního plynu v Německu se podle AGEB v prvním pololetí snížila o 10,1 procenta, pokles vykázala v průmyslu i u domácností. Spotřeba černého uhlí klesla o 10,8 procenta a spotřeba hnědého uhlí se snížila o 18,1 procenta.

Spotřeba energie z obnovitelných zdrojů se zvýšila o 0,6 procenta, zatímco spotřeba jaderné energie se propadla o 56,9 procenta. Německo v polovině dubna odpojilo od sítě svoji poslední jadernou elektrárnu, a přestalo tak po více než 60 letech vyrábět energii z jádra.

Poslední jaderné elektrárny v Německu měly původně ukončit provoz už na konci loňského roku, ale kvůli dopadům invaze ruských vojsk na Ukrajinu a následnému zhoršení energetické krize se německá vláda rozhodla nechat tři elektrárny v provozu ještě přes zimu.

10.08.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...