1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Spotřeba plynu v Česku dál klesá, za tři čtvrtletí meziročně o 11 procent

gas fire1Praha - Spotřeba plynu v Česku dál klesá. Za tři čtvrtletí roku Češi využili přes 51 terawatthodiny plynu, což je meziročně zhruba o 11 procent méně. Vyplývá to ze statistik Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Spotřeba klesala během celého roku.

Přispělo k tomu příznivé počasí a úsporná opatření. Lidé šetří i s elektřinou, její spotřeba se za devět měsíců roku snížila meziročně o 4,8 procenta.

Pokles spotřeby plynu je letos zatím patrný ve všech kalendářních měsících. Naposledy ve třetím čtvrtletí byl celkový propad více než 11 procent, po přepočtu na podmínky dlouhodobého teplotního normálu šlo o pokles o čtyři procenta.

I ve třetím čtvrtletí výrazně ovlivňovalo spotřebu zemního plynu teplejší počasí, průměrná teplota ve třetím čtvrtletí se pohybovala 1,8 stupně nad dlouhodobým normálem. Důležitý vliv ale podle úřadu mají také úsporná opatření, a to ze strany úřadů a firem i domácností. "Roli hrají jak úsporná opatření, tak systémové změny, konkrétně přechod na jiná paliva či využívání vlastních zdrojů energie,“ popsal předseda Rady ERÚ Stanislav Trávníček.

Ve třetím čtvrtletí zatím nejvíc omezili spotřebu plynu podnikatelé, meziročně o 34,5 procenta. Následovaly domácnosti s poklesem spotřeby o více než 28 procent. Velkoodběratelé snížili využití plynu o 5,7 procenta.

Nejvíce je pokles spotřeby z poslední doby vidět v září, kdy se meziroční spotřeba snížila o více než pětinu. Tento měsíc byl ovšem rekordně teplý, odchylka od dlouhodobého teplotního normálu činila 3,4 stupně, což se projevilo i v pozdějším zahájení topné sezony.

Stejně jako v předchozí části roku se i ve třetím čtvrtletí významně projevily změny evropských toků plynu po zahájení ruské invaze, tedy po omezení jeho přepravy přes české území. Objem přepravy plynu z Česka do zahraničí se propadl o 85 procent.

Pokles spotřeby je ze statistik ERÚ patrný i v případě využití elektřiny. Za tři čtvrtletí letošního roku se její spotřeba snížila o 4,8 procenta, celkem Češi spotřebovali 42,76 terawatthodny elektřiny.

04.12.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...