1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Štěchovická elektrárna vyrobila za 70 let osm mld kWh elektřiny

vodne dielo gabcikovo1Štěchovice - Vodní elektrárna ve Štěchovicích u Prahy vyrobila za dobu svého provozu téměř osm miliard kilowatthodin elektřiny. Vystačilo by to na pokrytí spotřeby všech současných českých domácností po dobu dvou let.

Od uvedení elektrárny do plného provozu letos uplyne 70 let, sdělil ČTK mluvčí společnosti ČEZ Martin Schreier.

Elektrárna byla od roku 1938 na 84. říčním kilometru budována jako součást vodního díla Štěchovice, které je druhým článkem takzvané vltavské kaskády. Je vybavena dvojicí Kaplanových turbín o výkonu dvakrát 11,25 MW. Umožňuje špičkový provoz slapské elektrárny a výrobu pološpičkové elektrické energie, její provoz je řízen přímo z centrálního dispečinku vltavské kaskády.

"Význam přečerpávacích elektráren dnes umocňuje fakt, že jsou v rámci celé energetické soustavy ČR stále častěji nasazovány k vykrývání výroby, respektive nevýroby z nepredikovatelných obnovitelných zdrojů," uvedl ředitel Vodních elektráren ČEZ Petr Maralík.

Elektrárenský komplex doplnila v roce 1947 spuštěná přečerpávací vodní elektrárna s horní nádrží na vrchu Homole. Ta byla v letech 1992 až 1996 zcela přestavěna na moderní přečerpávací vodní elektrárnu s jednou reverzní Francisovou turbínou o výkonu 45 MW. Nejstarší a nejmenší přečerpávací elektrárna je vedle Dlouhých Strání a Dalešic jednou ze tří svého druhu v zemi.

V roce 2002 se vodní dílo Štěchovice, podobně jako další přehrady na Vltavě, postavilo do cesty ničivým záplavám. Vodní elektrárna za to zaplatila poškozením technologické části. Následné opravy se protáhly až do roku 2004. Díky investicím do zabezpečení se při loňské povodni tento scénář neopakoval.

28.02.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...