1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Sviadnovský metan odsávají ze Staříče

okd mine logoPřesně dva měsíce uplynuly 2. února od odstavení degazační stanice na sviadnovské lokalitě Závodu Důl Paskov.

 

Zkušenosti z prosince 2013 a ledna 2014 ukázaly, že propočty a předpoklady techniků byly správné – stačí odsávat plyn ze staříčské lokality.

„Když se zámečníkům paskovské důlní degazace podařilo v minulosti nahradit kilometrový zkorodovaný plynovod ve výdušné jámě potrubím téhož průměru ve vtažné či rekonstruovat nepoužívané vzduchové rozvody bez jakýchkoliv investic, věděli jsme, že dvanáct let odstavený plynovod mezi Staříčem a Sviadnovem o délce bezmála tři a půl kilometru taky zvládnou opravit,“ nechal se slyšet vedoucí provozu důlně bezpečnostních služeb Ivan Šimek.

Pod taktovkou zkušeného předáka Petra Žáka zde chlapi odpracovali celkem 170 směn, během nichž měnili na desítkách míst korozí poškozené potrubí. „Do budoucna nám to ušetří velké peníze. Sviadnovská degazační stanice totiž provozovala jen jednu vývěvu, přičemž výkony stanic na Staříči i Chlebovicích máme dostatečně velké, aby odsávaly metan i ze Sviadnova,“ vysvětloval důvod pro odstávku Petr Stávek, vedoucí důlní degazace na Závodě Důl Paskov.

Rekonstrukce potrubí různě zkombinovaných dimenzí (DN 150, 200, 250 a 300) na překopu 2031 pak byla podmínkou vypnutí degazační stanice na Sviadnově. „Stačí nám stabilní degazační zdroje na druhém a třetím staříčském patře i zdejší plynový zásobník. Poděkování za dobře odvedenou práci patří rozhodně též pěti zkušeným obsluhám sviadnovské stanice,“ zakončil vedoucí důlně bezpečnostních služeb.

18.02.2014

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...