1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Synthesia investuje miliardu korun do své teplárny

Synthesia chem logoPardubice - Chemička Synthesia investuje miliardu korun do ekologizace teplárny. Jde o nejdražší projekt v desetiletí firmy. Firma musí od roku 2016 splnit přísnější ekologické limity. Vypouštěné emise do ovzduší se sníží o desítky procent.

Novinářům to řekli zástupci firmy.

"Je to investice obrovského rozsahu. Zlepší se ovzduší v Pardubicích i okolí. Je to i vyslovení důvěry majitele, společnosti Agrofert, že má smysl do společnosti investovat," řekl generální ředitel firmy Josef Liška.

Synthesia patří k největším znečišťovatelům v kraji. Podle zástupců firmy jsou ale emisní hodnoty vypouštěné do ovzduší už nyní nižší, než stanoví normy.

"Komíny vypouštějí oxidy síry, dusíku, polétavý prach. Největší snížení bude u emisí síry, o tři čtvrtiny původního stavu, dusík se sníží o dvě třetiny, poletavé látky o třetinu," řekl ředitel provozního úseku Tomáš Procházka.

Teplárna je zdrojem tepla a elektřiny nejen pro Synthesii, ale i pro asi 120 podniků a firem v průmyslové zóně. Největším odběratelem je firma Explosia, která vyrábí trhaviny a střeliviny. Teplárna se budovala se v 50. až 60. letech. Životnost zařízení pomalu končí. "Budeme mít stabilní zdroj energie na desítky let dopředu," dodal Procházka.

Na investici Synthesia získala evropské a státní dotace ve výši 40 procent. V polovině září 2015 by mělo být zmodernizované zařízení v provozu. Od roku 2016 by mělo splňovat přísnější limity. Bude nadále především zásobovat provozy technologickou párou, zároveň vyrobí dostatek elektřiny pro celý areál. Chemička zaměstnává 1600 lidí. Podnik vlastní holding Agrofert podnikatele Adreje Babiše.

04.12.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...