1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Teplárna Č.Budějovice za odsíření zaplatí zhruba 400 mil. Kč

teplaren3České Budějovice - Teplárna České Budějovice za odsíření spalin zaplatí zhruba 400 milionů korun. Ke snížení ekologické zátěže ji přinutila evropská legislativa.

Loni teplárna vypustila do ovzduší přes 443 milionů kilogramů chemických látek a zůstává největším znečišťovatelem ovzduší na jihu Čech. "Vypuštěné množství oxidu siřičitého se sníží sedmkrát, oxidy dusíku čtyřikrát," řekl ČTK místopředseda představenstva Martin Žahourek.

Komise už ve výběrovém řízení vybrala ze čtyř účastníků dodavatele, vyřazená firma ale podala námitku k Úřadu pro hospodářskou soutěž, a tak smlouva ještě nebyla podepsána. Cena, která vzešla ze soutěže, podle předsedy představenstva společnosti Miroslava Houdka činí 398,681 milionu korun bez DPH, o 50 milionů méně, než předpokládané náklady.

Podle věstníku veřejných zakázek se do soutěže vyhlášené v červenci přihlásili čtyři zájemci. Vítěznou firmou se stalo Sdružení pro odsíření spalin, jejímiž členy jsou Škoda Praha a Škoda Praha Invest. Práce sdružení slíbilo zvládnout s odstávkou dlouhou 76 dnů. O něco nižší cenu i kratší dobu odstávky nabídla společnost Slavex Industrial Filters, která byla ze soutěže vyřazena, protože prý nesplnila zadání tendru.

Loni v srpnu získala teplárna na odsíření od Státního fondu životního prostředí (SFŽP) příslib dotace ve výši 30 procent uznatelných nákladů. Práce měly být podle výběrového řízení zahájeny letos v říjnu, což se nestalo, hotovo musí být kvůli čerpání dotace do 24. července 2015. S odstávkou se počítá v letním období, aby se dotkla co nejméně odběratelů.

Rok 2012 byl pro Teplárnu České Budějovice jedním z nejúspěšnějších, skončila se ziskem 184 milionů korun. Celkové výnosy meziročně vzrostly o 264 milionů korun na 1,4 miliardy. Teplárna vyplatila na dividendách přes 65 milionů korun, což bylo nejvíce v historii a třikrát více než loni. Majoritním akcionářem je s 80 procenty akcií město. Letošní rok skončí podle představenstva pravděpodobně s horším výsledkem kvůli ztrátě významného odběratele, stejně jako rok 2014 kvůli odstávce na odsíření.

02.12.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...