1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Teplárny dodaly lidem v Moravskoslezském kraji o něco méně tepla než loni

teplaren 4Ostrava - Teplárny v topné sezoně dodaly lidem v Moravskoslezském kraji o něco méně tepla než před rokem. Rozdíl je zhruba tři až deset procent. Vzhledem k růstu cen ale lidé za teplo nezaplatí méně než loni. ČTK to řekli zástupci teplárenských společností. Upozornili ale na to, že topná sezona ještě neskončila.

Společnost Veolia Energie ČR, která v kraji zásobuje teplem 176.000 domácností, podniky, nemocnice či školy, dodala odběratelům od září do konce března 5800 terajoulů tepla. "V meziročním srovnání je to o čtyři procenta méně než v předchozí topné sezoně, což odpovídá klimatickým podmínkám. V končící topné sezoně bylo zatím o něco tepleji, jak meziročně, tak ve srovnání s desetiletým průměrem. Nejchladnějším měsícem topné sezony byl tentokrát prosinec, obvykle to bývá leden," uvedla ředitelka komunikace Veolie ČR Marcela Dvořáková.

Připomněla, že s vytápěním se obvykle končí ve druhé polovině května, ale záleží to na počasí. Loni tak například skončily dodávky tepla až 1. června.

"Letošní topná sezona byla ovlivněna klimatickými podmínkami, ale také prudkým růstem cen energií a emisních povolenek na trhu. Ceny černého uhlí v roce 2021 prudce narostly až na dvojnásobek, ceny elektřiny a plynu stouply čtyřnásobně. V letošním roce vzrostly ceny energií ještě mnohem více a dosahují historicky nejvyšších hodnot," uvedla Dvořáková. Dodala, že se firma také musela vypořádat s logistickými problémy v dodávkách paliv.

Také dodávky tepla od společnosti ČEZ Teplárenská pro obyvatele Orlové a Bohumína na Karvinsku byly v období od září do března nižší než před rokem. "Dodávky tepla pro obyvatele Orlové a Bohumína ve stávající topné sezoně jsou v tomto období přibližně o tři procenta nižší než v sezoně 2020/2021," řekl mluvčí ČEZ Teplárenské Vladislav Sobol.

Libor Stuchlík, předseda představenstva společnosti Opatherm, která dodává teplo a teplou vodu do Opavy nebo Dolního Benešova, řekl, že letošní zima byla zhruba o necelých deset procent teplejší než předchozí topná sezona. "Sezona 2019/2020 ale zase byla chladnější, takže se dá říct, že letošní sezona byla taková průměrná," řekl Stuchlík. Dodal, že lidé ale letos za teplo rozhodně neušetří. Vzhledem k rostoucím nákladům jsou totiž ceny vyšší, než byly v předchozím roce.

K porovnávání topných období slouží i takzvané denostupně, což jsou hodnoty vypočtené rozdílem mezi průměrnými venkovními a vnitřními teplotami a vynásobené počtem dnů. V minulé topné sezoně včetně května jich společnost Opatherm zaznamenala 3733. Letos Stuchlík odhaduje, že pokud se ještě nějak výrazně neochladí, bude denostupňů okolo 3700.

08.05.2022 Zdroj: ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...