1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Teplárny nechtějí přecházet na plyn, jak počítá koncepce

teplaren 4Praha - Uhelné teplárny nechtějí přecházet na zemní plyn, jak s tím počítá aktualizovaná verze státní energetické koncepce ze září loňského roku.

Vyplývá to z průzkumu Teplárenského sdružení České republiky. Do roku 2025 na zemní plyn nechce přejít ani jeden z 23 členů sdružení. V legislativním plánu je, že vláda koncepci projedná do konce letošního druhého čtvrtletí.

"Důvod je evidentní, je to ekonomika a konkurenceschopnost. Přechod uhelných tepláren na zemní plyn by dnes zdražil teplo v průměru o necelých 200 korun na gigajoule," uvedl předseda výkonné rady Teplárenského sdružení ČR Mirek Topolánek. Teplo z hnědého uhlí je v průměru zhruba o 80 korun na gigajoul levnější než z plynových zdrojů. Průměrná cena tepla z uhlí je 545 Kč/GJ a ze zemního plynu 625 Kč/GJ.

Ministerstvo průmyslu a obchodu v poslední verzi státní energetické koncepce počítá s tím, že hnědé uhlí bude do budoucna využito hlavně při výrobě elektřiny v elektrárnách, tedy s podstatně nižší účinností, než jakou dosahují teplárny, uvedlo sdružení. "Vlastníci elektráren na hnědé uhlí, které měly být do roku 2020 nebo krátce po něm odstaveny, tyto plány přehodnotili a dnes počítají s prodloužením jejich životnosti často i za rok 2030," upozornil Topolánek.

Pokud budou chtít teplárny u paliva zůstat, budou muset v nejbližších letech výrazně investovat, aby splnily přísné emisní limity stanovené evropskou směrnicí. "Je zjevné, že pokud někdo investuje stovky milionů nebo dokonce miliardy do ekologizace zařízení na hnědé uhlí, tak nebude chtít za pár let měnit palivo, protože to by znamenalo tyto investice odepsat," poznamenal ředitel sdružení Martin Hájek.

Průzkum rovněž ukázal, že řada menších tepláren nemá dnes zajištěno uhlí ani do roku 2020. Situace na trhu je nadále velmi napjatá, což podle Hájka nahrává pokračujícímu tlaku na růst ceny paliva.

Z hnědého uhlí se v Česku vyrábí zhruba polovina veškerého tepla pro rozvod. Teplo z hnědého uhlí využívá asi 650.000 domácností, to je 43 procent všech domácností připojených na dálkové vytápění. Na výrobu tepla se v roce 2012 spotřebovalo 6,9 milionu tun hnědého uhlí, což byla přibližně pětina celkové spotřeby hnědého uhlí v energetice Česka.

Členové Teplárenského sdružení zásobují teplem dálkově přes 1,1 milionu domácností, v nichž žije přes tři miliony obyvatel. Teplo dodávají průmyslovým podnikům, školám, nemocnicím, úřadům a dalším odběratelům.

16.04.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...