1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Těžařská firma MND na Ukrajině plyn nadále těží, další projekty utlumila

gas pipe mechanicHodonín - Hodonínská těžařská a energetická společnost MND sice těží plyn na Ukrajině bez větších omezení, ale rozvoj dalších projektů je kvůli válce omezený nebo zcela odložený na dobu, kdy válka skončí, řekla ČTK ředitelka divize Energy Jana Hamršmídová.

Firma působí především ve Lvovské oblasti a tamější činnost zajišťuje společný podnik MND Ukraine vzniknuvší v roce 2014.

Od té doby se denní objem těžby plynu zvýšil ze 40.000 metrů krychlových na 300.000. "Těžíme nadále s dílčími omezeními, které souvisejí s kolísající tlakovou úrovní v plynárenské síti," uvedla Hamršmídová. Na letošek firma plánovala uskutečnit pět průzkumných a těžebních vrtů, ale kvůli ruské vojenské agresi na Ukrajině a nestabilní situaci se rozhodla, že bude dělat jen dva. "Vrtání zahájíme v nejbližších týdnech a o dalších vrtech se budeme rozhodovat podle aktuální situace," uvedla Hamršmídová.

Ve Lvovské oblasti firma také staví větrný park pro výrobu elektřiny. Výkon elektrárny má dosáhnout téměř 55 MWh a roční produkce 150 GWh. Park byl rozestavěný už před začátkem války, nyní se staví v omezeném rozsahu. "Pokračují stavební práce na základech pro turbíny a na komunikacích, dělá se kabeláž a staví elektrostanice. Zatím je pozastaven přesun zařízení elektrárny, tedy turbín a sloupů, dodavatelem je firma Nordex. Materiál je uložený v polském přístavu a jeho transport bude zahájený, jakmile to umožní bezpečnostní situace," uvedla Hamršmídová.

Firma chtěla letos také zahájit seismické měření v Poltavské oblasti, která už náleží do severovýchodní části země, ale tyto práce jsou prozatím odložené.

MND hned od začátku války 24. února podporuje nejen místní zaměstnance. Firma patří do skupiny KKCG podnikatele Karla Komárka, jenž založil sbírku na pomoc Ukrajině a s kolegy organizuje dopravu materiální pomoci přímo do válkou postižené země.

18.05.2022 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...