1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Těžba plynu v USA poroste příští rok popáté na nový rekord

gas fire bigWashington - Už pátým rokem za sebou se v roce 2015 zvýší těžba zemního plynu ve Spojených státech na nový rekord a k blízkosti historického maxima se napřesrok dostane americká produkce ropy.

Předpověděl to Úřad pro energetické informace (EIA) při ministerstvu energetiky USA. Prudký růst těžby uhlovodíků v USA vyvolala takzvaná břidlicová revoluce, která díky novým metodám umožnila ve velkém těžbu surovin vázaných v břidlicových horninách.

EIA čeká, že letos vzroste těžba plynu v USA o 2,1 procenta a v průměru bude činit 2,07 miliardy krychlových metrů denně. Příští rok se má produkce zvýšit o dalších 1,3 procenta.

Čistý dovoz plynu do USA by měl napřesrok klesnout na 70 milionů kubíků denně, což by bylo minimum od roku 1986. EIA podle agentury Reuters předpokládá, že v roce 2018 se USA stanou čistým vývozcem plynu.

Těžba ropy v USA by se letos měla zvýšit o zhruba milion barelů denně na 8,5 milionu barelů. V roce 2015 se tempo růstu produkce zpomalí z letošních 14 na devět procent. Objem těžby ale dosáhne 9,3 milionu barelů a těsně se přiblíží k dosavadnímu maximu 9,6 milionu barelů denně z roku 1970.

Minulý měsíc úřad EIA v dlouhodobém výhledu výrazně zvýšil odhad růstu těžby ropy i plynu a předpověděl, že v roce 2016 se produkce ropy dostane na 9,5 milionu barelů denně. Ve světle dnešního výhledu to už vypadá jako podhodnocený předpoklad, protože úřad zároveň předpověděl, že v nadcházejících třech letech těžba poroste průměrným ročním tempem 800.000 barelů denně.

K dramatickým změnám úřad nutí nečekaně rychlý růst těžby z břidlicových formací. Ještě ve výročním výhledu z konce roku 2012 úřad EIA předpovídal, že těžba ropy v USA dosáhne vrcholu v roce 2019, a to 7,5 milionu barelů denně. Tuto úroveň, která je maximem za čtvrt století, už ale překonala měsíční produkce ve druhém pololetí loňského roku.

13.01.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...