1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Total končí z průzkumem těžby břidlicového plynu v Polsku

bridlicovy plynVaršava - Francouzská energetická skupina Total se rozhodla, že neobnoví svoji jedinou licenci na průzkum těžby plynu z břidlic v Polsku. Total se tak stal další zahraniční firmou, která se stáhla z průzkumu těžby břidlicového plynu v Polsku.

Polsko vkládá do břidlicového plynu velké naděje a doufá, že mu pomůže snížit jeho závislost na ruském plynu.

"Licence v Chelmu, v jihovýchodním Polsku, vypršela. Total se rozhodl, že ji neprodlouží," řekl polské agentuře PAP mluvčí ministerstva životního prostředí Pawel Mikusek. Firma Total pak v prohlášení uvedla, že zjistila, že oblast ve východním Polsku, blízko hranic s Ukrajinou, kterou zkoumá, sice obsahuje plyn, avšak jeho těžba není ekonomicky životaschopná. Platnost licence skončila 31. března.

Již loni průzkum těžby břidlicového plynu vzdaly společnosti Marathon Oil a Talisman Energy, předloni Exxon Mobil. Na počátku letošního roku omezila své aktivity v zemi také italská firma Eni. Ministerstvo životního prostředí vydalo přes 100 licencí na průzkum těžby břidlicového plynu.

Polsko chce s pomocí zásob plynu v břidlicových horninách snížit závislost na ruském plynu. Také si od toho slibuje omezení spotřeby uhlí, na němž je polská energetika takřka plně závislá. Zásoby vytěžitelného břidlicového plynu v Polsku se odhadují až na 768 miliard metrů krychlových. Spotřeba plynu v Polsku se pohybuje kolem 15 miliard metrů krychlových ročně a většinu suroviny země dováží z Ruska.

Total však uvedl, že bude zvažovat další možnosti ohledně břidlicového plynu v Polsku. "Polsko zůstává slibným trhem pro břidlicový plyn, ale proces průzkumu je zde v plenkách a průmysl potřebuje více údajů a času k pochopení geologického podloží polských sedimentárních pánví," citovala agentura Reuters mluvčího Totalu.

Problémem těžby v Polsku je charakter podloží. Břidlicové skály tam jsou v oblasti od východního pobřeží Baltského moře přes střední a východní Polsko po Bělorusko a Ukrajinu hluboko pod zemí a ukázalo se, že v Polsku je mnohem obtížnější je vytěžit, než je tomu například v USA. Podle odborníků je proto na těžbu břidlicového plynu v Polsku potřeba víc testů, více času, a mnohem více peněz.

22.04.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...