1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Ukrajina po dohodě s Ruskem zastavila dovoz plynu z Evropy

UkraineFlagKyjev - Ukrajina zastavila dovoz plynu z evropských zemí poté, co Moskva minulý měsíc souhlasila, že sníží cenu za dodávky ruského plynu na Ukrajiny o více než třetinu. Informovala o tom ukrajinská média.

Ukrajina odebírala plyn z Maďarska a Polska. Většina tohoto plynu byly přitom dodávky pro obě země z Ruska. Kyjev také jednal o zajištění dodávek ze Slovenskem. Cílem těchto ukrajinských snah bylo snížit výdaje za plyn a zajistit si dostatek dodávek.

V prosinci se Ukrajina dohodla s Ruskem na snížení ceny za plynu na 268,50 dolarů (téměř 5500 Kč) za 1000 metrů krychlových plynu. Předtím Ukrajina platila kolem 400 dolarů za 1000 metrů krychlových a celkem měla loni dostat z Ruska 26 až 27 miliard metrů krychlových plynu. Ukrajina před uzavřením dohody s Ruskem zrušila jednání o volném obchodu s EU.

Podle ukrajinských médií Ukrajina dovezla z Polska a Maďarska zhruba dvě miliardy metrů krychlových plynu za cenu kolem 370 až 380 dolarů za 1000 metrů krychlových plynu. Agentury se odvolávají na zdroje z maďarských a polských plynárenských firem.

Ve firmě Ukrtransgaz, která má monopol na tranzit plynu na Ukrajině, nebyl k zastižení nikdo, kdo by informace komentoval, napsala agentura Reuters.

14.01.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...