1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

USA budou moci využít svůj plyn proti Rusku až v příštích krizích

gas fire bigWashington - Spojené státy budou moci využít svých přebytků zemního plynu z břidlicových ložisek k vývozu do Evropy, a tím i k účinnému tlaku na Rusko až při budoucích krizích.

Vzhledem k dlouhodobé neochotě vlády prezidenta Baracka Obamy uvolnit vývoz plynu, Washington nemůže tímto způsobem nynější krizi kolem Ukrajiny a Krymu nijak zásadně ovlivnit.

V současnosti neexistuje žádný efektivní způsob, jak dostat přes oceán významnější dodávky amerického plynu, které by mohly podkopat dominanci ruského Gazpromu na evropských trzích. Přeměna zemního plynu ve zkapalněnou formu LNG spolu s budováním terminálů je drahá záležitost. Vývoz plynu z USA do většiny zemí světa navíc podléhá schvalovací proceduře, kterou Bílý dům zatím nijak neuspíšil.

První zámořské dodávky LNG z USA by měly vyrazit z terminálu v Louisianě nejdříve ke konci příštího roku. Louisianský terminál je jedním ze šesti přístavních zařízení, které federální ministerstvo energetiky v minulých čtyřech letech schválilo, a zbylých pět nebude zřejmě v provozu dříve než v roce 2017. Na schválení stále čeká přes dvacet dalších projektů vývozu LNG. Většina vývozu z USA ale bude stejně směřovat do Asie, kde jsou vyšší ceny než v Evropě.

Evropská závislost na ruském plynu hraje ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi do karet v jeho tlaku na Ukrajinu a převzetí Krymu. Hrozba amerických dodávek jej sice může nutit k zamyšlení, podle agentury AP ale Putin sám dobře ví, že Spojené státy nejsou rychlého zásahu v tomto směru schopny.

Obamova administrativa již podle listu The New York Times vzhledem ke krizi na Ukrajině a asertivnímu postoji Ruska odstavila na vedlejší kolej donedávna vlivnou zelenou lobby. Ta brání vývozu plynu, aby zastavila růst jeho těžby takzvaným frakováním, které podle ekologických aktivistů ohrožuje zásoby vody i klimatické cíle.

Druhým odpůrcem vývozu jsou některé průmyslové sektory, jimž "břidlicová revoluce" výrazně snížila ceny energie a v případě chemického odvětví hlavní surovinu k výrobě. Obávají se, že export by mohl ceny v USA opět zvýšit. Spojené státy díky prudkému nárůstu těžby loni vystřídaly Rusko na pozici největšího producenta plynu na světě a ceny plynu v USA jsou nyní proti Evropě zhruba třetinové.

Pro uvolnění vývozu se veřejně vyslovují už dlouho jeho těžaři a politicky jej podporují republikáni. Strategicky doporučují uvolnění vývozu i političtí analytici, hlavně jako protiváhu k Moskvě. Posun v americké politice exportu plynu do Evropy "by mohl Putina odradit od používání plynové zbraně" a v budoucích krizích "by mohl ruskou zbraň otupit", uvedl Michael Levi z vlivného mozkového trustu Council on Foreign Relations.

"Americký plyn bude dražší než ten ruský, ale už pouhý fakt alternativy oslabí páku, kterou má Rusko k ovládání Evropy v podobě hrozby zvýšení cen nebo přerušení dodávek," řekl Vali Nasr ze Školy pokročilých mezinárodních studií Johnse Hopkinse.

Možnost USA tlačit v budoucnu na Rusko hrozbou vývozu svého plynu potvrzují i diplomaté. Dostupnost amerického plynu v Evropě "vyvine tlak na to, aby si vláda v Rusku uvědomila, že by mohla náhle ztratit své trhy," uvedl Michael McFaul, který byl do února velvyslancem USA v Rusku. Dodal, že v tomto případě nejde o příští dny ani měsíce, ale o roky až desetiletí.

V dlouhodobějším výhledu podle AP uvažovaly zřejmě i země visegrádské čtyřky včetně České republiky, které se tento měsíc obrátily na Spojené státy s výzvou, aby rozšířily vývoz svého břidlicového plynu do Evropy pro případ, že Rusko zastaví dodávky plynu přepravovaného přes Ukrajinu. Poslaly ji šéfovi Sněmovny reprezentantů, republikánovi Johnu Boehnerovi, u něhož se dočkali vstřícné odezvy. Zástupci Obamovy vlády zatím říkají, že Rusko si omezení dodávek do Evropy nemůže dovolit, protože je na příjmech z prodeje plynu závislé.

17.03.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...