1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

V Británii zrušena expanze největší světové větrné farmy na moři

wind turbineLondýn - Mezinárodní konsorcium dnes zrušilo projekt rozšíření největší světové větrné farmy na moři v ústí Temže.

Konec plánu expanze komplexu London Array je další případ z rostoucího seznamu rušených a omezovaných projektů tohoto druhu v Británii, uvedla agentura Reuters.

Konsorcium dánské společnosti Dong Energy, německého koncernu E.ON a arabského investora Masdar uvedlo, že ke zrušení projektu jej přiměla nutnost dlouhého studia dopadů rozšíření na populaci vodního ptáka potáplice malé. To by trvalo nejméně tři roky a výrazně by to zvýšilo náklady a rizika projetu. "Není žádná záruka, že na konci těch tří let budeme schopni úřady uklidnit, že dopad na tyto ptáky bude přijatelný," řekl generální ředitel London Array Mike O'Hare.

Rozšíření by zvýšilo instalovaný výkon komplexu o 200 megawattů z dosavadních 630 MW. Podle Královské společnosti pro ochranu ptactva by ale zasáhlo 38 procent zimovišť potáplice, jejichž počty v Británii klesají.

Obří projekt větrné energie v britských vodách Severního moře v posledních měsících zrušily nebo omezily německá RWE a Scottish Power, kterou vlastní španělská Ibedrola. Odůvodnily to vysokými náklady na stavbu stožárů v hlubokých vodách.

Britská vláda sází na vítr na mořích jako hlavní zdroj obnovitelné energie, od níž si Londýn slibuje splnění a překročení evropského cíle ve snižování emisí skleníkových plynů. Do roku 2020 plánuje mít na mořích instalovaný výkon osm až 15 gigawattů. Podle britského ministerstva energetiky je nyní ve vodách kolem Británie 22 větrných farem s celkovým výkonem 3,65 GW a další 1,4 GW jsou ve výstavbě.

21.02.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...