1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

V Dukovanech začala plánovaná odstávka třetího bloku, stát bude do dubna

nuclear logoDukovany - V Jaderné elektrárně Dukovany začala plánovaná odstávka třetího bloku kvůli pravidelné údržbě a kontrole zařízení a výměně části paliva za čerstvé. Operátoři začali snižovat výkon reaktoru v poledne. První turbosoustrojí odpojili v 16:53, dodávky elektřiny do sítě byly přerušené po odpojení druhého turbosoustrojí v 18:51.

ČTK to řekl mluvčí elektrárny Jiří Bezděk. Je to první letošní odstávka dukovanského bloku. Elektřinu začne znovu dodávat v dubnu. Zbývající tři bloky Dukovan jsou v provozu.

"Ukončení odstávky energetici předpokládají v průběhu dubna, ale přesný termín opětovného zahájení výroby třetího bloku ČEZ upřesní v návaznosti na průběh prací plánovaných činností a na výsledky prováděných kontrol a testů," uvedl mluvčí.

Od ledna 2023 přešly dukovanské bloky z jedenáctiměsíčních palivových kampaní na patnáctiměsíční, namísto dřívějších čtyř odstávek bloků s obměnou paliva v roce budou letos jen tři.

U třetího dukovanského bloku to bude 36. odstávka spojená s výměnou části paliva za čerstvé od jeho spuštění v roce 1987. Energetici v něm budou provádět 15.000 pracovních úkolů. "Vedle standardní údržby nás v rámci odstávky třetího bloku čeká také 54 technických a investičních akcí, které přispějí k další modernizaci části zařízení pro zajištění spolehlivosti v průběhu další etapy provozu elektrárny," uvedl Roman Havlín, ředitel Jaderné elektrárny Dukovany.

Mezi časově a technicky nejnáročnější budou patřit kontroly těsnosti teplosměnných ploch parogenerátorů, generální údržba dvou z šesti hlavních cirkulačních čerpadel, generální revize jednoho z dieselových generátorů a kontrola lopatek a zařízení obou turbosoustrojí. Energetici také začnou měnit blokové úsekové rozvaděče.

"Obě naše jaderné elektrárny budeme provozovat nejméně 60 let a tomu přizpůsobujeme rozsah údržby a investic," uvedl Bohdan Zronek, člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika.

Česko má v současnosti šest jaderných bloků ve dvou elektrárnách. Čtyři bloky Dukovan byly postupně zprovozněné v letech 1985 až 1987. Vloni elektrárna vyrobila 14,3 TWh elektřiny, výrobní hranici 14 TWh její dodávky převýšily potřinácté. Jaderná elektrárna Temelín překonala v roce 2023 podruhé za sebou hranici výroby 16 TWh.

Na konci loňského října dostala firma ČEZ finální nabídku na stavbu nového dukovanského bloku od tří zájemců, severoamerické společnosti Westinghouse, korejské KHNP a francouzské EDF. Spolu s tím uchazeči podali i nezávazné nabídky na další tři reaktory. Vyhodnocování by mělo trvat do konce letošního února, kdy konečné pořadí nabídek dostane vláda. Do konce letošního roku by měla být s vybraným uchazečem podepsána smlouva. Nový blok by měl být v Dukovanech dokončený do roku 2036. Postaven bude vedle stávající elektrárny a v budoucnu nahradí část jejího výkonu.

25.01.2024 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...