1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Vodní elektrárna Dalešice má nejvyšší výrobu za 35 let provozu

water energyDalešice - Přečerpávací vodní elektrárna Dalešice letos vyrobí kolem 404.000 megawatthodin (MWh) elektřiny, což je nejvíc za 35 let jejího provozu. Dosavadní rekordní produkce z roku 1979 byla překonána 4. prosince.

Využití elektrárny, která umožňuje vyrovnávání výkyvů a výpadků v energetické síti, stoupá, a to i kvůli rozšiřování obnovitelných zdrojů elektřiny. Novinářům to řekl mluvčí ČEZ Petr Spilka při prohlídce elektrárny.

"Je to vlastně takový akumulátor, který můžete nabíjet a vybíjet. Jestliže ty obnovitelné zdroje vnáší nepravidelnosti do sítě, akumulátor potřebujete," přiblížil mluvčí funkci dalešické elektrárny. Když je v síti elektřiny nedostatek nebo vypadne nějaký větší zdroj, rychle se rozjedou dalešické vodní turbíny.

"Elektrárna je schopna během několika desítek vteřin najet na plný výkon 480 megawattů (MW)," řekl mluvčí. To je výkon, který se téměř rovná jednomu ze čtyř jaderných bloků sousedních Dukovan. Naopak, když je elektřiny v síti nadbytek a je levná, Dalešice ji využívají k přečerpání vody ze spodní do horní nádrže, tedy před turbíny. Podle vedoucího provozu Josefa Blahy dostane ČEZ za odběr nadbytečného proudu někdy i zaplaceno.

Dalešice jsou druhou největší ze tří přečerpávacích vodních elektráren v Česku. Vznikla s dalešickou přehradou v 70. letech minulého století. Vodní dílo na řece Jihlavě, které zásobuje technickou vodou Jadernou elektrárnu Dukovany, se skládá ze dvou nádrží - Dalešice a Mohelno.

Elektrárna je umístěna pod 100 metrů vysokou hrází z udusaného jílu. Spilka podotkl, že je to největší sypaná hráz ve střední Evropě. Od zahájení provozu 18. prosince 1978 proteklo turbínami elektrárny 6,8 miliardy metrů krychlových vody, což je množství odpovídající 55 plným nádržím dalešické přehrady. Za 35 let elektrárna vyrobila 10.556 gigawatthodin elektrického proudu.

Modernizace elektrárny, zahájená v roce 1999, už stála zhruba miliardu korun. Pokračovat bude i v nejbližších dvou letech. Díky rekonstrukci se zvýšil výkon turbín ze 410 MW na 480 MW. Předloni energetici vyměnili za nové první tři blokové transformátory, z nichž každý váží kolem 100 tun.

"V nejbližších letech dokončíme výměnu blokových transformátorů a budeme modernizovat systém kontroly řízení," uvedl Blaha. Investice se podle něj vyplatí. Stavba elektrárny vyšla na dvě miliardy korun. "V dnešní době by to myslím byl určitě desetinásobek," podotkl. Životnost vodní elektrárny podle něj není ničím limitována; všechny části je možné opravovat. V pořádku je i hráz, jejíž těsnost hlídají čidla.

23.12.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...