1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Výstavba jaderných reaktorů ve světě loni opět klesla, ukázala statistika

nuclear power 3Paříž - V loňském roce byla zahájena výstavba šesti jaderných reaktorů, z toho pěti v Číně. Oproti deseti oficiálním zahájením výstavby ročně v letech 2021 a 2022 se jedná o citelný pokles. Vyplývá to z zveřejněné aktualizace statistiky o stavu jaderného průmyslu ve světě s názvem World Nuclear Industry Status Report (WNISR).

Světovými lídry odvětví zůstávají Čína a Rusko. Zatímco první z nich má nejvíce stavenišť, druhá realizuje nejvíce projektů na světě. Za poslední čtyři roky nebyla ve světě zaznamenána jediná zahájená výstavba, která by nebyla umístěna v Číně nebo realizována Ruskem.

Loni mělo být ve světě spuštěno devět reaktorů, ale nakonec elektřinu začalo generovat pouze pět z nich. Bloky o celkovém výkonu pět gigawattů se nacházejí v Bělorusku, Číně, na Slovensku, v Jižní Koreji a ve Spojených státech. Uvedení do provozu dalších čtyř bylo odloženo přinejmenším na letošní rok.

Zároveň bylo loni uzavřeno pět bloků o celkové kapacitě šest gigawattů, z toho poslední tři v Německu a po jednom v Belgii a na Tchaj-wanu. Úhrnná bilance nového a ztraceného výkonu je tak minus jeden gigawatt.

14.03.2024 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...