1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Výstavba nových bioplynových stanic v JM kraji loni klesla

biogas stationBrno - Výstavba nových bioplynových stanic v Jihomoravském kraji loni klesla téměř na polovinu. Firmy jich v kraji dokončily šest, o rok dříve jich bylo jedenáct. ČTK to řekla Lada Uskobová ze společnosti NovaEnergo s.r.o., která situaci na trhu sleduje.

V Jihomoravském kraji je nyní 32 zemědělských bioplynových stanic s celkovým instalovaným výkonem 28,7 MW. Loňských šest nových provozoven má celkovou kapacitu 4,7 MW.

"Rychlý růst počtu bioplynových stanic byl způsoben především tím, že pokračovala provozní podpora ve formě výkupních cen elektřiny. Vzhledem k zastavení této podpory pro nově vzniklé instalace uvedené do provozu od ledna 2014 se nepředpokládá vznik nových bioplynových stanic zpracovávajících cíleně pěstovanou biomasu," uvedla Uskobová.

Sněmovna schválila vládní návrh na omezení podpory výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů v nových elektrárnách loni v srpnu. Její krok následně podpořil i Senát.

Účelem novely bylo omezit dopady podpory obnovitelných zdrojů na spotřebitele i na státní rozpočet. Loni šlo na tuto podporu kolem 45 miliard korun, z toho téměř 12 miliard ze státního rozpočtu, zbytek platí lidé a firmy v cenách elektřiny.


Počet nových bioplynových stanic v JM kraji:

Rok Počet instalací
2013 6
2012 11
2011 7
2010 0
2009 5
2008 1


Zdroj: NovaEnergo s.r.o.

17.04.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...