1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Z ukrajinských zásobníků se prý ztratila většina plynu

gas fire1Kyjev - Z podzemních zásobníků zemního plynu na Ukrajině se většina zemního plynu dovezeného z Ruska ztratila. Prohlásil to z tribuny ukrajinského parlamentu předseda vlády Arsenij Jaceňuk. "Já jsem ten plyn neukradl," ujistil poslance premiér.

Podle Jaceňuka má být v zásobnících podle výkazů uloženo 20 miliard krychlových metrů plynu, skutečnost je ale podstatně jiná. "Naftogaz Ukrajiny má v zásobnících jen 7,2 miliardy krychlových metrů," oznámil předseda vlády. Kam se plyn poděl, premiér eví.

Holding Naftogaz je na Ukrajině monopolním dovozcem plynu, ale i správcem plynovodů a podzemních zásobníků. Jejich naplněnost je významná nejen pro potřeby Ukrajiny, ale i pro dodávky zemního plynu do Evropy v zimním období.

Šéf Naftogazu Jurij Prodan novinářům řekl, že firma zatím zásobníky neplní, protože nesouhlasí s prudkým zvýšením ceny za plyn. Moskva vývozní cenu pro Ukrajinu počátkem dubna bezmála zdvojnásobila v reakci na pád proruské ukrajinské vlády.

Ruský prezident Vladimir Putin dnes rozeslal dopis evropským státníkům, v němž varoval, že nebude-li Ukrajina za plyn platit, nedostane z Ruska nic. V dopisu rovněž upozorňuje, že ukrajinské zásobníky jsou poloprázdné a chybí zimní rezerva. Podle dřívějších zpráv médií by za doplnění zásobníků musela Ukrajina zaplatit čtyři až pět miliard dolarů, které ve státní pokladně nemá.

16.04.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...