1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Zájem o baterie k obnovitelných zdrojům roste, u velkých zařízení však chybí

Solar panels1Praha - S rozvojem solární energie stoupá také zájem o akumulaci energie. V prvním pololetí letošního roku byly k fotovoltaikám a dalším obnovitelným zdrojům energie připojeny baterie o celkové kapacitě 428,6 megawatthodiny (MWh). Je to o pětinu více než za celý loňský rok.

Drtivá většina zařízení je však instalována na malých fotovoltaikách, u velkých zatím většinou chybí. Vyplývá to z dat Asociace pro akumulaci energie AKU-BAT CZ.

Letos bylo v Česku během prvního pololetí nainstalováno 45.197 fotovoltaik. Baterií jich bylo vybaveno 91,4 procenta. Premiantem jsou v tomto ohledu domácnosti, podle ředitele Asociace AKU-BAT CZ Jana Fouska je díky tomu Česko jedním z evropských lídrů u domácích fotovoltaik.

Zatímco u domácností bylo skoro 95 procent namontovaných fotovoltaik s akumulací, u průmyslových zařízení a velkých fotovoltaik se poměr výrazně snižuje. U fotovoltaických elektráren s výkonem od deseti do 100 kilowattů (kW) byl podíl 51 procent s akumulací, u elektráren od 100 do 1000 kW už jen 15,7 procenta a u fotovoltaik s kapacitou nad jeden MW to byla jediná elektrárna ze 13. Do budoucna to podle Fouska může znamenat velké riziko pro stabilitu elektrizační soustavy a bezpečnost dodávek.

Podle asociace může nedostatek akumulace způsobovat i problémy s přebytkem energie v elektrizační síti. Asociace proto volá po legislativním ukotvení akumulace do energetického zákona a také po úpravě nastavení modernizačního fondu při podpoře rozvoje obnovitelných zdrojů energie.

V Evropě byly podle asociace za loňský rok připojeny bateriové systémy s celkovým výkonem 4,5 gigawattu (GW). Pro letošní rok asociace očekává až 6,5 GW. Nejvíce jich bylo ve Velké Británii a Německu.

18.08.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...