1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Zisk maďarské skupiny MOL ve čtvrtletí klesl o polovinu

MOL-logoBudapešť - Největší maďarské ropné a plynárenské společnosti MOL klesl ve čtvrtém čtvrtletí čistý zisk o 49 procent na 4,9 miliardy forintů (431,5 milionu Kč).

Zisk stáhl dolů slabý výkon divize zpracování, vysoké odpisy majetku v Chorvatsku a zavření rafinerie v Itálii. Oznámila to společnost v prohlášení.

Hrubý provozní zisk bez zahrnutí mimořádných položek klesl o 12 procent na 122,2 miliardy forintů. Hrubý provozní zisk divize průzkumu a těžby se snížil o 11 procent na 89,7 miliardy HUF. V divizi rafinace a prodeje se však popadl až na 9,9 miliardy HUF z 31,8 miliardy HUF předloni. Důvodem byly nízké marže rafinérií.

Skupina MOL působí ve více než 40 zemích světa a má kolem 28.000 zaměstnanců. Provozuje rafinerie a petrochemické jednotky v Maďarsku, na Slovensku a v Chorvatsku a má vlastní síť čerpacích stanic v 11 zemích střední a jihovýchodní Evropy. V České republice koupila čerpací stanice sítě Pap Oil. Spolupracuje také s českou energetickou společností ČEZ.

Skupině MOL patří mimo jiné slovenská rafinerie Slovnaft. Zisk Slovnaftu loni klesl o 27 procent na 38 milionů eur (1,04 miliardy Kč). Příjmy však díky růstu produkce a prodeje v západní Evropě stouply o dvě procenta na 4,73 miliardy eur, napsala agentura Reuters.

26.02.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...