1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Novou šéfkou americké automobilky GM se stane Mary Barraová

Mary BarraDetroit - Výkonnou šéfkou největší americké automobilky General Motors (GM) se stane příští měsíc Mary Barraová (51), a bude tak ve firmě první ženou v této funkci.

Viceprezidentka GM pro vývoj nahradí dosavadního generálního ředitele Daniela Akersona, který odchází k 15. lednu.

Barraová má dosud na starosti vývoj a kvalitu vozů GM v celém světě a je rovněž odpovědná za firemní nákupy. Předtím ve společnosti vedla personální oddělení. Do GM Barraová nastoupila v roce 1980.

Akerson měl původně odejít o několik měsíců později. Firma sdělila, že jeho ženě nedávno diagnostikovali pokročilou fázi rakoviny. Novým předsedou správní rady GM se namísto Akersona stane Theodore Solso. který je členem rady od června 2012 a předtím pracoval jako výkonný šéf strojírenské firmy Cummins.

GM střídá Akersona poté, co se zbavila dohledu vlády. Federální ministerstvo financí v pondělí prodalo zbytek svých akcií GM, které drželo od záchrany firmy v roce 2009. Vláda tehdy získala 60,8 procenta akcií firmy, které v dalších letech postupně prodávala, na záchraně automobilky ale prodělala 10,5 miliardy dolarů (přes 210 miliard korun). GM tehdy získala posměšnou nálepku "Government Motors", z krize se však zotavila a udržela si pozici druhé největší automobilky světa za japonskou Toyotou.

13.12.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...