1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Akcie Fiatu díky dohodě o koupi Chrysleru dvouciferně vzrostly

chrysler logoMilán - Akcie italské automobilky Fiat vzrostly dnes dopoledne až o 16 procent.

Investoři tím reagovali na středeční dohodu, podle níž Fiat získá za celkem 4,35 miliardy dolarů (asi 87 miliard Kč) plnou kontrolu nad svou americkou dceřinou firmou Chrysler.

Dohoda ukončila více než rok dlouhá napjatá jednání s americkým odborovým svazem UAW, která podkopávala snahy šéfa Fiatu Sergia Marchionneho o plné propojení zdrojů obou firem. Marchionne se chce s pomocí Chrysleru zbavit ztrát automobilky v Evropě prostřednictvím sdílení technologií, financí a dealerských sítí.

"Zaplatili méně, než trh čekal, a navíc nedojde k žádnému navýšení kapitálu, takže není divu, že akcie letí vzhůru," řekl agentuře Reuters jeden z obchodníků v Miláně. "Uvidíme ještě, jak se to promítne do budoucnosti Fiatu. Ale je to dobrý začátek roku pro firmu, která to má zvláště v Evropě hodně těžké," dodal.

Před 11. hodinou SEČ akcie Fiatu získávaly 13 procent a byly na 6,725 eura, Obchodování s nimi bylo vice než dvojnásobné proti dennímu průměru za minulý měsíc.

Fiat koupil od zaměstnaneckého fondu VEBA spojeného s UAW 41,46 procenta akcií Chrysleru, které dosud nevlastnil. Za zbylý podíl zaplatí 3,65 miliardy dolarů, z toho samotný Fiat dá ze své hotovosti 1,75 miliardy dolarů a zbytek poskytne Chrysler formou mimořádných dividend. Chrysler se navíc zavázal, že po uzavření dohody fondu vyplatí dalších 700 milionů dolarů.

Chrysler musel v roce 2009 požádat o bankrotovou ochranu a firmu zachraňovala vláda. Později získal pětinový podíl a kontrolu nad vedením podniku Fiat, který svůj podíl navýšil na 58,5 procenta. Podle dohody z roku 2009 měl Fiat opci na koupi zbylých akcií, které vlastnil fond VEBA, ale dosud se obě strany nedokázaly dohodnout na ceně.

07.01.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...