1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Americký Ford obnovuje prodej svého vozu Fiesta v Japonsku

Ford logo 3Tokio - Americká automobilka Ford Motor obnovuje prodej svého vozu Fiesta v Japonsku.

Fiesta patří k nejprodávanějším autům amerického výrobce, nicméně v Japonsku, kde automobilový trh ovládá Toyota a další domácí automobilky specializující se na malá auta, Ford s Fiestou v minulosti narážel na problémy.

Ford na celém světě ročně prodá více než 720.000 vozů Fiesta. V Japonsku ale jejich prodej zastavil, když tam v letech 2004 až 2007 prodal jen 2800 těchto aut.

Nový model auta s cenovkou 2,29 milionu jenů (zhruba 440.000 Kč) dnes představil šéf japonského Fordu Tošio Morita. Odmítl se přitom vyjádřit ke stížnosti, kterou podle agentury AP vznesla jeho firma i jiní američtí výrobci aut. Podle nich jsou Toyota a jiní japonští výrobci při prodeji svých aut ve Spojených státech nespravedlivě zvýhodňováni, zatímco americkým výrobcům je upírán rovný přístup na japonský trh.

Toyota ovládá zhruba 40 procent automobilové trhu v Japonsku. Fordu se na něm ale v posledních čtyřech letech dařilo každý rok zvyšovat tržby. Loni tam Ford prodal 3500 vozů, zhruba polovinu tvořily sportovně užitková auta Explorer. Letos chce Ford představit další sportovně-užitkový vůz - v Japonsku by tak prodával celkem osm modelů.

15.01.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...