1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Automobilka BMW rozšiřuje investici do továrny na elektromobily v Maďarsku

BMW Logo1Debrecín (Maďarsko) - Německá automobilka BMW se rozhodla zvýšit plánovanou investici do továrny na výrobu elektromobilů v Maďarsku na více než dvě miliardy eur (zhruba 49 miliard Kč).

Oznámila to firma, která na továrnu původně chtěla vynaložit přes miliardu eur. Dodala, že kromě výroby automobilů bude součástí továrny také závod pro montáž baterií, díky kterému vznikne dodatečných více než 500 pracovních míst.

Továrna v Debrecínu by měla zahájit provoz do konce roku 2025 a vyrábět až 150.000 vozů ročně. Před oznámením rozšíření investice automobilka uváděla, že továrna zaměstná přes 1000 lidí.

Automobilka výstavbu továrny v maďarském Debrecínu zahájila zhruba před půl rokem. Maďarská vláda rozšíření investice přivítala. "Továrna skupiny BMW v Debrecínu je symbolem úspěšné maďarské hospodářské politiky z posledních 12 let," prohlásil maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó. Maďarská vláda podle něj na dodatečnou investici poskytne nevratnou dotaci 13,5 miliardy forintů (zhruba 800 milionů Kč), napsala agentura Reuters.

Automobilový průmysl se v Maďarsku podílí zhruba pěti až šesti procenty na hrubém domácím produktu a zaměstnává více než 150.000 lidí. Kromě BMW mají v Maďarsku závody také další němečtí výrobci luxusních automobilů Audi a Mercedes-Benz a několik významných německých dodavatelů automobilových součástek.

01.12.2022 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...