1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Automobilka Ford téměř zdvojnásobila čtvrtletní zisk

ford-logo-2Detroit - Druhá největší americká automobilka Ford Motor v loňském čtvrtém čtvrtletí téměř zdvojnásobila čistý zisk na tři miliardy dolarů (60 miliard Kč) z necelých 1,6 miliardy dolarů před rokem. Oznámila to firma.

Hospodářské výsledky byly podpořeny vyššími zisky na severoamerickém trhu, které kompenzovaly ztráty v Evropě a Jižní Americe. Čtvrtletní tržby stouply o čtyři procenta na 37,6 miliardy dolarů. Výsledky překonaly očekávání analytiků a akcie automobilky po jejich zveřejnění posílily o více než tři procenta.

V celém loňském roce čistý zisk společnosti stoupl o více než čtvrtinu na 7,2 miliardy dolarů. Tržby se zvýšily o deset procent na téměř 147 miliard dolarů.

Automobilka již dříve uvedla, že její prodej v Evropě loni klesl o více než dvě procenta na 1,08 milionu vozů. Dodala však, že letos počítá s růstem prodeje, a to hlavně díky novým modelům a stabilizaci poptávky na evropském automobilovém trhu.

Zlepšení zaznamenala evropská divize Fordu již koncem loňského roku. V samotném prosinci se jí prodej meziročně zvýšil téměř o pětinu na 76.900 vozů. Divize letos hodlá uvést na evropský trh minimálně sedm nových modelů.

04.02.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...