1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Česko se snaží přilákat amerického výrobce elektromobilů

tesla car logoPraha - Americká automobilka Tesla Motors chce postavit továrnu v Evropě. Český stát má o investici zájem a posílá výrobci elektromobilů nabídku, uvádí Mladá fronta Dnes (MfD).

"O zájmu společnosti Tesla Motors realizovat investici v Evropě víme, pečlivě monitorujeme její aktivity a v USA vyvíjíme nezbytné kroky pro získání případné investice," cituje deník mluvčí CzechInvestu Adélu Tomíčkovou. Více nechce o jednání mluvit, jde podle ní o "velice citlivý projekt". Tesla Motors podle MfD svoji expanzi do Evropy a případné jednání s českými úřady nekomentuje.

Firma je první automobilkou, která sériově vyrábí pouze elektromobily, píše MfD. Připomíná, že elektromobily jsou zatím kvůli vysoké ceně spíš luxusní záležitostí, díky dotacím v řadě zemí ale elektrovozů přibývá. "Firma jde navíc ze segmentu luxusních aut do čím dál menších a levnějších. Například v Norsku byla v prosinci Tesla nejprodávanější značkou. Především díky velkým dotacím," dodává deník. Cena elektromobilu Tesla Model S podle něj začíná na milionu korun, auto dosahuje maximální rychlosti 193 km/h a je schopno ujet 335 km.

Americký výrobce elektromobilů si pro svůj název vypůjčil jméno amerického vynálezce srbského původu Nikoly Tesly. V Československu fungoval před rokem 1989 stejnojmenný podnik vyrábějící elektrotechniku a spotřební elektroniku značky Tesla. "TESLA je zkratka spojení TEchnika SLAboproudá, nemá to s Nikolou Teslou co dělat," cituje MfD Františka Hálu, předsedu představenstva Tesla Holdingu, vlastněného z Lucemburska, kterému ochranná známka Tesla patří.

Pod Tesla Holding dnes podle deníku patří čtyři podniky, hlavní výrobní náplní jsou televizní vysílače, antény, telekomunikační mobilní systémy a úpravny vody. Po roce 1990 byla výroba spotřební elektroniky v tuzemské Tesle ukončena a jednotlivé závody postupně zanikaly. Zůstalo jen několik firem, které se zabývají převážně speciální výrobou a najímají si ochrannou známku od Tesla Holdingu. "Firma Tesla z USA nás oslovila před asi třemi čtyřmi lety a diskutovali jsme o používání značky. Domluvili jsme se, že to v Evropě mohou prodávat, platí nám za použití známky," řekl MfD Hála.

14.01.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...