1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Chrysler ve čtvrtletí navzdory růstu tržeb spadl do ztráty

chrysler logoDetroit - Americká automobilka Chrysler v prvním čtvrtletí zvýšila prodej i tržby. Propadla se však do ztráty 690 milionů dolarů (téměř 14 miliard Kč), zejména kvůli nákladům souvisejícím se spojením s italským partnerem Fiat.

Ve stejném období loňského roku firma hospodařila s čistým ziskem 166 milionů dolarů.

Chrysler v prvním čtvrtletí meziročně zvýšil prodej o deset procent na 621.000 aut, a to díky silné poptávce po nových sportovně-užitkových vozech Jeep Cherokee a dodávkových automobilech Ram. Tržby stouply dokonce o 23 procent na 19 miliard dolarů.

Chrysler podle agentury AP potvrdil, že v celém letošním roce počítá s tržbami kolem 80 miliard dolarů. Zisk bez zahrnutí mimořádných položek by se měl pohybovat v rozmezí od 2,3 do 2,5 miliardy dolarů.

Fiat získal plnou kontrolu nad Chryslerem počátkem tohoto roku. Spojením obou podniků vznikl sedmý největší výrobce automobilů na světě. Sloučená společnost Fiat Chrysler hodlá v letošním roce zvýšit prodej na 4,5 až 4,6 milionu vozů z loňských 4,4 milionu.

Fiat již minulý týden oznámil, že jeho ztráta se v prvním čtvrtletí kvůli nákladům souvisejícím se spojením s Chryslerem prohloubila na 334 milionů eur (přes devět miliard Kč) z 83 milionů eur před rokem.

21.05.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...