1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Čína schválila společný podnik Renaultu a automobilky Dongfeng

Renault logo1Peking - Francouzská automobilka Renault dostala od čínských úřadů svolení vytvořit se svým čínským partnerem Dongfeng Motor Group Company společný podnik na výrobu a prodej automobilů v zemi. Oznámila to čínská společnost.

Pro francouzskou značku to je první takový projekt na největším automobilovém trhu světa, napsala agentura AP.

Projekt za 7,76 miliardy jüanů (25,6 miliardy Kč) by měl vyrábět 150.000 vozů ročně, upřesnil Dongfeng podle agentury AFP. Každý z partnerů v něm bude mít 50 procent.

Renault je jednou z mála velkých automobilek, která dosud nerozšířila svou výrobu do Číny, kde prodej vozů vykazuje trvalý růst. Loni zde celkový prodej aut vzrostl o 7,1 procenta na 15,5 milionu vozů, zatímco Evropa se potýkala s důsledky úvěrové krize, podotkla AP.

Příchod výrobce osobních vozů Clio nebo Mégane do Číny podle ní zvýší již tak tvrdou konkurenci na trhu, kde se kromě světových automobilek vyskytují i ambiciózní místní značky.

V Číně už působí francouzský konkurent Renaultu, automobilka PSA Peugeot Citroën. I ona má společný podnik s Dongfeng, která je druhým největším čínským výrobcem automobilů. Kromě toho je Dongfeng ve společných podnicích s japonskými výrobci Nissan Motor Company a Honda Motor Company.

Společnému podniku Renaultu a Dongfeng dala zelenou čínská Státní komise pro rozvoj a reformy, která je nejvyšší čínskou instancí pro hospodářský dohled. Stalo se tak před dnešním příjezdem francouzského premiéra Jean-Marca Ayraulta na pětidenní návštěvu Číny. Zaměřena bude na hospodářské vztahy a civilní jadernou spolupráci.

06.12.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...