1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Honda v příštím desetiletí investuje 64 miliard USD do výzkumu a vývoje

honda logo 1Tokio - Automobilka Honda Motor v příštím desetiletí investuje 64 miliard dolarů (1,4 bilionu Kč) do výzkumu a vývoje. Do roku 2030 chce na světový trh uvést 30 modelů elektromobilů. Informovala o tom dnes tato japonská společnost. Do téhož termínu má v plánu ročně vyrábět dva miliony vozů s elektrickým pohonem.

Firma se snaží získat pozici na rychle rostoucím trhu s elektromobily, na němž je lídrem americká Tesla, napsala agentura Reuters. Hrozí podle ní, že v tomto segmentu japonské automobilky zaostanou za tradičními evropskými a americkými konkurenty.

Honda a další japonské automobilky již dlouho deklarují, že se ani při přechodu na elektrický pohon nevzdají hybridních aut. Jejich zastánci poukazují na to, že na mnoha trzích - zejména na některých rozvíjejících se trzích - bude infrastruktura pro elektromobily ještě dlouho chybět.

"V žádném případě to neznamená konec hybridů a jejich úplné nahrazení elektromobily," řekl na prezentaci šéf automobilky Honda Tošihiro Mibe. Většina z investic by měla směřovat do elektrifikace a softwarových technologií.

Loni v dubnu Honda oznámila, že chce do roku 2040 prodávat pouze elektrické vozy a že investuje během šesti letech zhruba pět bilionů jenů (0,9 bilionu Kč) do výzkumu a vývoje.

Japonský výrobce si tehdy stanovil cíl, že elektrická auta budou v Severní Americe a v Číně do roku 2030 činit 30 procent odbytu. Do roku 2035 to mělo být až 80 procent. V případě Japonska to mělo v daných letech činit 20 a 80 procent. Plán pro Japonsko se liší s ohledem na tamní velkou poptávku po hybridních autech.

21.04.2022 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...