1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

HP Pelzer přesune výrobu izolací z Žatce do Kadaně, lidem vadil zápach

HP PELZER 17Žatec - Společnost HP Pelzer, která v Žatci na Lounsku vyrábí od roku 1996 akustické izolace do aut, ukončuje ve městě výrobu. Přesune ji do závodu v Kadani na Chomutovsku, Žatec chce opustit do konce příštího roku. Lidem v okolí vadil hluk, prach a zápach, které ze závodu vycházely.

Areál firma prodat nechce, plánuje tam výstavbu obytných domů a hal na menší výrobu. Společnost chce pro svůj záměr hledat partnery. Informovala o tom MF Dnes.

Společnost si pronajala prostory v průmyslové zóně na okraji Kadaně. Závod o velikosti 25.000 metrů čtverečních už částečně pracuje na nových projektech. Přesun výroby ze Žatce začne letos a bude postupovat po etapách. Druhá etapa je v plánu v roce 2025, uvedl zástupce společnosti Radim Foldyna. Původně firma předpokládala, že celý přesun stihne už letos.

V Žatci HP Pelzer vlastní rozlehlý areál u řeky Ohře o velikosti 14 hektarů. Mohla by zde vzniknout rezidenční čtvrť pro několik stovek obyvatel, rekreační část se sportovišti, výrobně-obchodní zóna a dopravní uzel s parkovacími plochami. Tuto vizi vedení společnosti představilo na jednání městského zastupitelstva. Na proměně areálu chce firma spolupracovat s radnicí.

V Žatci firma čelí dlouholeté kritice lidí bydlících v okolí, ekologických organizací a také úřadů. Místní si stěžují na zápach, noční hluk a vysokou prašnost. Mluví také o poškození zdraví lidí, kteří v okolí továrny žijí nebo v ní pracovali. Naposledy se obyvatelé obrátili na úřady loni na podzim kvůli zápachu, který vyvolával u jejich dětí zvracení. Podle ředitele závodu Stanislava Žáka pravidelné měření neprokázalo překročení limitů.

15.03.2024 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...