1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Indie sníží clo na elektromobily od těch výrobců, kteří v zemi investují

india flagDillí - Indie sníží dovozní clo na elektromobily od těch výrobců, kteří v zemi investují nejméně 500 milionů dolarů (11,6 miliardy Kč) a do tří let tam vybudují svůj závod. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž tento krok posílí plán americké automobilky Tesla vstoupit na indický trh.

Automobilky, které tyto požadavky splní, budou moci dovážet omezený počet elektromobilů s celní sazbou 15 procent na vozy, které stojí 35.000 dolarů (přes 800.000 Kč) a více. Indie v současnosti vybírá clo 70 nebo 100 procent v závislosti na hodnotě elektromobilu.

"Cílem této strategie je přilákat investice renomovaných světových výrobců (...) do oblasti elektrických vozidel," uvedlo indické ministerstvo obchodu. Dovoz elektromobilů s nižším clem bude povolen maximálně po dobu pěti let a celkový počet aut bude omezen na 8000 ročně.

Indie pracuje na nové politice v oblasti elektromobilů už několik měsíců v návaznosti na návrh Tesly zřídit závod a vyrábět levné automobily za 24.000 dolarů výměnou za nižší dovozní clo. Proti snížení cel však lobbují domácí automobilky Tata Motors a Mahindra, které tak chtějí ochránit domácí průmysl.

20.03.2024 Zdroj: ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...