1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Iveco Czech Republic vyrobilo rekordní počet autobusů

iveco logoVysoké Mýto - Společnost Iveco Czech Republic z Vysokého Mýta loni vyrobila 3165 autobusů, což je nejvíc vozidel v novodobé historii firmy, tedy za více jak 25 let. V roce 2012 z výrobních linek sjelo 2773 autobusů.

ČTK o tom informovala mluvčí podniku Katarina Kutlíková.

"Rekordní výrobu a objednávky ovlivnila zejména výrazná poptávka po vozidlech s emisní normou Euro 5. Na tomto výsledku se podílely zejména modely Crossway a Citelis," uvedla Kutlíková.

Třicet procent produkce tvořil právě autobus Crossway. Podnik vyvezl zhruba 90 procent vozidel do 30 zemí. Mezi největší exportní trhy patří Francie, Itálie, Německo, Slovensko a Norsko. Společnost pravidelně získává ocenění jako exportní firma.

Podnik s dlouholetou historií letos dodával autobusy pro Vězeňskou službu ČR nebo Hradní stráž. Přes 200 autobusů mířilo dopravní společnosti v Římě, ale i českým dopravcům.

Výrobce autobusů se loni zabýval zavedením nové emisní normy EURO 6. První vozidla představil loni v říjnu v Belgii. Na sklonku roku dva vozy předával českým dopravcům. Nová technologie spojená s novými limity ovlivnila i cenu vozidel, dodala Kutlíková.

Vysokomýtský závod je největším výrobcem pro Iveco Bus, který patří koncernu Fiat Industrial. Italský koncern do něj vyčlenil výrobu, která nesouvisí s výrobou osobních automobilů. Výzkum a vývoj je řízený centrálně, ve Vysokém Mýtě pracuje významný počet konstruktérů.

Tradice firmy začala před 119 lety, kdy Josef Sodomka začal v Mýtě s výrobou karosérií. Od roku 1948 nesl podnik název Karosa a začal se orientovat převážně na výrobu autobusů. Vyráběl například legendární autobusy řady 706 RTO. Na Iveco Czech Republic se přejmenoval v roce 2006.

V podniku na sklonku roku pracovalo 2891 lidí, z toho 930 agenturních pracovníků. Asi další dvě tisícovky lidí pracují ve firmách, které Iveku dodávají díly.


Počty vyrobených autobusů v Iveco Czech Republic:

rok 2013 2012 2011
vyrobené autobusy 3165 2773 2972


zdroj: Iveco Czech Republic

28.01.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...