1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Jižní Korea dala pokutu třem výrobcům autodílů za určování cen

continental logoSoul - Součásti japonské společnosti DENSO a německých výrobců Continental a Bosch dostaly od jihokorejského antimonopolního úřadu pokutu v celkové výši 114,6 miliardy wonů (zhruba dvě miliardy Kč) za to,

že se domlouvaly na cenách součástí prodávaných jihokorejské automobilce Hyundai Motor Company.

Pokuta se objevila v době, kdy se tajnými dohodami o cenách zabývají i regulátoři ve Spojených státech, v Evropě a v Japonsku. Tato tajná ujednání se globálně dotýkají cen bezpečnostních pásů, chladičů, stěračů čelních skel, klimatizací nebo součástí posilovače řízení, napsal Reuters.

Jihokorejská komise pro ochranu hospodářské soutěže dnes sdělila, že jednotky Denso, Continental a Bosch manipulovaly s cenami přístrojových desek a stěračů prodávaných Hyundai a její sesterské společnosti Kia Motors. S cenami desek prý japonská Denso, jihokorejská jednotka a divize Continentalu tajně hýbaly od ledna 2008 do loňského března. Panely se celkem namontovaly do 11 milionů vozů Hyundai a Kia.

Největší pokuta, celkem 63 miliard wonů, hrozí dvěma jihokorejským jednotkám Denso.

Největší jihokorejská automobilka Hyundai, která vyrábí automobily také v České republice, tvoří spolu se společností Kia Motors pátého největšího výrobce automobilů na světě.

V České republice působí i německý konglomerát Bosch, který patří k největším výrobcům automobilových součástek na světě. Denso Corporation je japonským výrobcem autodílů a mimo jiné též mateřskou společností libereckého výrobce automobilových klimatizací Denso Manufacturing Czech. Německý výrobce automobilových součástek Continental je největším výrobcem pneumatik v Německu. V České republice firma vlastní například výrobce pneumatik Barum z Otrokovic.

27.12.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...