1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Kopřivnická automobilka Tatra Trucks loni zvýšila výrobu, prodala 1451 vozů

tatra logoOstrava - Kopřivnická automobilka Tatra Trucks loni zvýšila výrobu. Vyrobila a prodala 1451 vozidel. Proti předcházejícímu roku je to navýšení o více než 100 kusů. ČTK o tom dnes za automobilku informoval její mluvčí Andrej Čírtek. Přes polovinu produkce tvořily automobily a podvozky pro obranné a bezpečnostní složky, včetně Armády ČR.

Mezi největší zakázky patřila dodávka hasičských speciálů. Pro letošní rok společnost chystá další novinky.

"Vloni jsme dodali necelou polovinu prodaných vozidel do civilního sektoru, nejvíce hasičským a záchranářským složkám, dále pak do stavebnictví, těžebního průmyslu, zemědělství nebo komunálních služeb a tak dále. Přes polovinu produkce pak tvořily automobily a podvozky pro obranné a bezpečnostní složky, včetně Armády České republiky, pro kterou je Tatra Trucks dlouhodobým strategickým partnerem," řekl generální ředitel Tatra Trucks Lukáš Andrýsek.

Zhruba 40 procent vyrobených vozidel směřovalo k českým zákazníkům, dodal ředitel. Mezi největší odběratele automobilky v zahraničí patří zákazníci v Indii, Rakousku, Slovensku, Austrálii, Polsku, na Ukrajině, v Srbsku či Německu.

K nejvýznamnějším loňským zakázkám automobilky patří objednávka hasičských speciálů na podvozcích Tatra pro Hasičský záchranný sbor České republiky. "Na základě tohoto kontraktu tak od loňského září ve spolupráci s THT Polička a KOBIT-THZ pracujeme na dodávkách až 232 automobilových stříkaček českým hasičům," uvedl výkonný ředitel automobilky Petr Buršík. Projekt navazuje na podobnou zakázku z podzimu 2022.

"Pro letošní rok Tatra Trucks opět plánuje nárůst objemu výroby, čemuž mají napomoci restrukturalizační kroky postupně prováděné od loňska. Tatra má pro tento záměr dobré předpoklady, neboť velká část plánované výroby je již pokryta objednávkami zákazníků," uvedl Čírtek.

V první polovině letošního roku chce Tatra podle Čírtka představit další novinku, a to novou generaci modelové řady Tatra Phoenix. Zároveň chce v polovině roku prezentovat také vojenské verze třetí generace modelu Tatra Force.

Akciová společnost Tatra Trucks převzala v roce 2013 světoznámou značku a kopřivnickou automobilku. Vyrábí sériové nákladní vozy i speciální automobily na míru. Kromě Česka a Slovenska směřuje velká část produkce automobilky na export do desítek zemí světa. Automobilka zaměstnává více než 1400 lidí, dalších více než 700 pracuje v dceřiném podniku Tatra Metalurgie, který se zaměřuje zejména na slévárenství a kovárenství. Akcionáři automobilky Tatra Trucks jsou průmyslově-technologický holding Czechoslovak Group a strojírenská skupina Promet Group. Předloni automobilka dosáhla tržeb 7,12 miliardy korun, zákazníkům dodala 1326 vozů. Cílem firmy je do několika let produkovat až 2500 vozů za rok. Loňské výsledky hospodaření zatím společnost nezveřejnila.

08.02.2024 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...