1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Kubánci k nákupu nových aut prý nebudou potřebovat souhlas vlády

cuba-flagHavana - Poprvé od revoluce z roku 1959 si Kubánci budou moci koupit nový vůz bez povolení vlády. Informoval o tom list vládnoucí komunistické strany Granma.

Krok je podle agentury Reuters dalším opatřením vedoucím k rozšíření ekonomických svobod na ostrově, kde má zatím stát monopol na maloobchodní prodej aut.

K dílčí reformě automobilového trhu došlo na Kubě před dvěma lety. Kubánci si díky ní mohou navzájem prodávat ojetiny. Když si ale od státních prodejců chtějí koupit nový vůz nebo auto z druhé ruky, obvykle relativně nový vůz z půjčovny, musí žádat o svolení.

Vláda ve středu schválila nová pravidla, která "omezují stávající mechanismy schvalování pro nákup motorových vozidel od státu", informoval podle Reuters deník Granma. Krok se prý vztahuje na nové i ojeté motorky, auta, dodávky, malé nákladní vozy a minibusy a dereguluje jejich prodej Kubáncům, zahraničním obyvatelům, ale také společnostem a diplomatům.

Podle agentury AFP kubánská Rada ministrů oficiálně schválila i uvolnění dovozu vozidel, který byl také zakázaný půl století. Liberalizace dovozu se uskuteční postupně. Výtěžek z tohoto prodeje prý umožní vytvořit zvláštní fond na rozvoj problémové veřejné dopravy.

Liberalizace prodeje aut byla jednou z více než 300 reforem navržených prezidentem Raúlem Castrem, který se moci chopil po svém churavějícím bratru Fidelovi. Sérii hospodářských reforem v roce 2011 schválil VI. sjezd Komunistické strany Kuby. Ta je jedinou ústavou povolenou politickou stranou v zemi.

Na kubánských silnicích se dosud prohání relativně mnoho aut z 50. let minulého století nebo starších. Je tomu tak proto, že do září 2011 bylo možné volně prodávat nebo kupovat jenom ty automobily, které se na ostrově vyskytovaly před revolucí z roku 1959. Mnoho z těchto vozů je americké výroby. Kubánci stále hojně jezdí sovětskými auty z doby, kdy byl někdejší Sovětský svaz největším kubánským spojencem.

Novější modely jsou převážně v rukou státu. Havana je pak ojeté prodává relativně levně vybraným jednotlivcům, například kubánským diplomatům nebo lékařům pracujícím v zahraničí, kteří je pak často prodávají dál za čtyř nebo pětinásobek ceny, napsal Reuters.

Opatření týkající se liberalizace trhu s motorovými vozidly by měla být v příštích dnech zveřejněna v oficiálním věstníku. Očekává se, že s nimi budou spojeny vysoké daně, které v případě nových aut v současnosti činí 100 procent, píše Reuters.

23.12.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...