1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Prodej aut v Británii byl loni nejvyšší od roku 2007

british flagLondýn - Prodej nových osobních automobilů v Británii loni stoupl o téměř 11 procent na 2,265 milionu vozů. Dostal se tak na nejvyšší úroveň od roku 2007. Oznámil to britský svaz výrobců a prodejců automobilů SMMT.

Předpověděl však, že v letošním roce růst prodeje zpomalí na pouhé jedno procento.

Británie je po Německu druhým největším automobilových trhem v Evropské unii a vede si lépe než většina ostatních evropských trhů. "Zatímco celoevropský trh vykazuje známky zlepšení až nyní, Británie již zaznamenala 22 měsíců růstu za sebou," upozornil generální ředitel SMMT Mike Hawes.

V Německu loni prodej automobilů klesl o více než čtyři procenta na 2,95 milionu vozů. Poprvé od roku 2010 se tak dostal pod tři miliony vozů. Prodej aut se loni snížil i ve Francii, a to téměř o šest procent na 1,79 milionu vozů.

Poptávka po autech v Evropě se dostala pod tlak kvůli negativním dopadům dluhové krize na ekonomiku. Evropští spotřebitelé kvůli rostoucí nezaměstnanosti omezují nákupy dražšího zboží, jako jsou právě automobily. V poslední době se však na evropském automobilovém trhu objevují známky oživení.

11.01.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...