1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Prodej aut v Řecku loni poprvé od roku 2008 stoupl

cars parkingAtény - Prodej osobních automobilů v Řecku zmítaném krizí loni stoupl o 1,2 procenta na 78.630 vozů. Zaznamenal tak první nárůst od roku 2008. Informoval o tom řecký internetový server Capital.

Údaje zahrnují nové automobily a ojeté vozy z dovozu.

Za oživením poptávky podle serveru stály firemní nákupy automobilů, a to zejména ze strany společností zaměřených na cestovní ruch, jako jsou například autopůjčovny.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat o pomoc Evropsku unii a Mezinárodní měnový fond. Úvěr v objemu 110 miliard eur ale problémy země nevyřešil a Řecko muselo dostat druhý záchranný balík v objemu 130 miliard eur. Atény výměnou za pomoc zavedly masivní výdajové škrty, snížily důchody a mzdy a opakovaně zvýšily daně, což srazilo ekonomiku a vyvolalo protesty obyvatel.

Řecká ekonomika klesá již šest let za sebou a od roku 2008 oslabila o zhruba čtvrtinu. Loni podle prosincového odhadu řecké centrální banky ekonomika klesla o čtyři procenta. Letos však banka počítá s nárůstem o 0,5 procenta.

20.01.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...