1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Prodej aut v Rusku loni klesl o 5,5 procenta

russia-flagMoskva - Prodej osobních a lehkých nákladních aut v Rusku loni klesl o 5,5 procenta na 2,78 milionu. Zvrátil tak trend z předchozích tří let, kdy rostl dvouciferným procentním tempem, a předloni skončil na novém rekordu.

Vyplývá to z údajů, které zveřejnil podnikatelský svaz AEB. S dalším poklesem počítá AEB i v letošním roce.

Nejvíce aut prodala loni domácí automobilka AvtoVAZ, prodej však klesl o 15 procent na 456.309 vozů. Její model Lada Granta pak byl nejprodávanějším vozem v Rusku. Prodej německé skupiny Volkswagen, jejíž součástí je i česká Škoda Auto, klesl o pět procent na 299.143 vozů.

Samotná Škoda prodala loni v Rusku 87.456 vozů, o 12 procent méně než před rokem, a její podíl na trhu mírně klesl na 3,1 procenta. Model Škody Octavia 5 obsadil mezi nejprodávanějšími vozy v Rusku 22. příčku.

Rusko by podle předsedy automobilového výboru AEB Jörga Schreibera mělo za loňský rok zůstat druhým největším automobilovým trhem v Evropě. V letošním roce se však prodej aut v zemi má dále snížit. AEB odhaduje, že se prodá v průměru 2,73 milionu vozů, o 1,6 procenta méně než loni. Většina velkých automobilek však očekává, že v dlouhodobém výhledu prodej poroste, hlavně díky rostoucí střední třídě v zemi, napsala agentura Reuters.

V Rusku nyní silně investují západní automobilky, například General Motors, Ford, Volkswagen, Renault a Fiat, které chtějí využít růstového potenciálu tamního trhu. Experti předpokládají, že Rusko ještě během tohoto desetiletí vystřídá Německo na pozici největšího automobilového trhu v Evropě.

V Německu bylo loni registrováno 2,95 milionu aut, tedy o 4,2 procenta méně než v roce 2012. Prodej aut v zemi poprvé od roku 2010 klesl pod tři miliony.

22.01.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...