1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Prodej aut v Rusku se v únoru snížil o dvě procenta

declineMoskva - Prodej nových osobních a lehkých užitkových automobilů v Rusku v únoru pokračoval v poklesu. Spotřebitelé odkládají velké nákupy, včetně nákupů aut, protože ekonomika stagnuje a očekává se, že letos se její stav příliš nezlepší.

Meziročně se prodej aut snížil o dvě procenta na 206.476 vozů po lednovém poklesu o šest procent. Oznámil to podnikatelský svaz AEB. Mladoboleslavské automobilce Škoda Auto se však prodej aut v Rusku v únoru mírně zvýšil.

Nejvíce aut prodala domácí automobilka AvtoVAZ, její prodej však v únoru klesl o 19 procent a podíl na trhu se snížil na 15 procent. Nejprodávanějším modelem pak zůstává model od AvtoVAZu Lada Granta, i prodej tohoto vozu se ale snížil. Německé skupině Volkswagen, jejíž součástí je i česká Škoda Auto, prodej klesl o šest procent.

Samotná Škoda prodala v únoru 6384 vozů, což je o jedno procento více než před rokem. Její podíl na trhu mírně stoupl a dosáhl 3,1 procenta. Model Škody Octavia A7 obsadil mezi nejprodávanějšími vozy v Rusku patnáctou příčku.

V celém loňském roce automobilový trh v Rusku zaznamenal pokles o 5,5 procenta na 2,78 milionu. Zvrátil tak trend z předchozích tří let, kdy v procentním vyjádření rostl dvouciferným tempem. AEB předpokládá, že v letošním roce se prodej sníží o 1,6 procenta na 2,73 na milionu vozů.

Experti navzdory nynějšímu útlumu poptávky předpokládají, že Rusko ještě během tohoto desetiletí vystřídá Německo na pozici největšího automobilového trhu v Evropě. V Rusku proto silně investují západní automobilky, například General Motors, Ford, Volkswagen, Renault a Fiat, které chtějí využít růstového potenciálu tamního trhu.

17.03.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...