1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Provozní zisk Mercedesu klesl o 6,8 pct. na 4,3 mld. eur, mírně překonal odhady

Mercedes Benz logo1Stuttgart - Provozní zisk německého výrobce luxusních vozů Mercedes ve třetím čtvrtletí klesl o 6,8 procenta na 4,3 miliardy eur (přes 106 miliard Kč). Mírně překonal odhady analytiků. Firma to uvedla ve svém dnešním sdělení. Důležitá divize osobních automobilů byla ale méně zisková, než se čekalo.

Společnost také varovala, že prodejní marže bude stlačovat konkurenční trh s elektromobily.

Tržby společnosti se kvůli menšímu počtu prodaných vozů snížily o 1,4 procenta na 37,2 miliardy eur. Vedení kolem generálního ředitel Ola Källeniuse potvrdilo výhled na celý rok. Pro příští rok vyjádřil finanční ředitel Harald Wilhelm na telefonické konferenci opatrný optimismus - z dnešního pohledu by tržby v roce 2024 podle něj neměly být nižší než v roce 2023.

Finanční ředitel dále uvedl, že firma je i nadále odhodlána plnit své cíle v oblasti elektromobilů, ale že by mohla posílit zisky lepšími výnosy ze svého portfolia spalovacích motorů. A to v případě, pokud by marže u elektromobilů zůstaly nižší, než se původně předpokládalo.

Vzhledem k tomu, že někteří tradiční hráči prodávají elektromobily na baterie pod úrovní vozů se spalovacími motory, a to i přes jejich vyšší výrobní náklady, "je to docela brutální prostor," řekl Harald Wilhelm. "Těžko si dovedu představit, že současný stav je pro všechny plně udržitelný," dodal.

Akcie Mercedes-Benz ztrácely před 13:00 SELČ 5,9 procenta na zhruba 58 eur a zaznamenaly nejnižší hodnotu od listopadu 2022. Ještě v červnu byla hodnota akcie na svém letošním maximu přes 76 eur. Analytik JPMorgan Jose Asumendi podle agentury DPA hovořil o solidním čtvrtletí v obtížném prostředí.

31.10.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...