1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Seat oznámil, že v roce 2016 začne prodávat SUV; možná z Kvasin

seat logo 2Praha - Španělský Seat uvede v roce 2016 na trh svůj první sportovně užitkový model (SUV). Uvedl to předseda představenstva Jürgen Stackmann.

Spekuluje se o tom, že nové kompaktní SUV by se mohlo vyrábět spolu se zhruba stejně velkým modelem Yeti a chystaným velkým SUV Škody v Česku v závodě v Kvasinách.

Seat má podle Stackmanna za sebou téměř dvouletou práci na designu a vývoji vozu. "Je to skvělá zpráva, protože Seat vstupuje do nové oblasti, do jednoho z největších a nejrychleji rostoucích segmentů na světě," uvedl s tím, že SUV má být významným krokem na cestě k trvale udržitelné ziskovosti značky.

Nový model znamená vstup do rostoucího segmentu, který jen v Evropě představuje jeden milion prodaných vozů za rok. Je to trh, který v uplynulých letech vzrostl o více než 40 procent. Nové SUV vzniká v Technickém středisku Seat v Martorellu, kde pracuje více než 900 inženýrů.

Škoda během nedávné návštěvy premiéra Bohuslava Sobotky v sídle mateřského VW oznámila, že bude vedle loni modernizovaných modelů Superb a Yeti v Kvasinách vyrábět další vůz. Zda půjde o větší terénní vůz označovaný jako Snowman, který by doplnil současnou řadu Yeti, ale firma nepotvrdila. "Rozšíření modelové palety o velké SUV bych považoval za správné," naznačil pouze minulý týden předseda představenstva Škody Winfried Vahland.

Podle neoficiálních informací má již Škoda model v podstatě hotový. Jeho koncept měla podle původních záměrů ukázat na začátku března na autosalonu v Ženevě. Tam nakonec přivezla koncept VizionC, který naznačuje, jak bude vypadat nový Superb.

"Škoda potvrdila investici do závodu v Kvasinách, kde budeme vyrábět nový vůz značky Škoda, který vyvíjíme v našem vývojovém centru v Mladé Boleslavi. Prosíme o pochopení, ale zatím k tomuto projektu nebudeme sdělovat žádné další detaily," doplnil dnes mluvčí Škody Jozef Baláž.

Škoda již pro Seat vyrábí v Mladé Boleslavi model Toledo, který je příbuzný se Škodou Rapid. Ve slovenském závodě VW zase sjíždí ze stejné linky městské mini vozy Seat Mii, Škoda Citigo a VW Up!.

01.04.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...