1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Škoda Auto zdražuje kvůli zvýšení cen materiálů své vozy

Skoda logo2Praha - Automobilka Škoda Auto kvůli zvýšení cen surovin a materiálů zdražuje své vozy. Nejvíce se zvýší cena u nové Octavie RS a Octavie RS Combi, které zdraží o 10.000 korun.

Lidé ale zaplatí více například i za modely Škoda Superb a Superb Combi nebo Škoda Citigo a Roomster. ČTK to řekl mluvčí automobilky Vítězslav Pelc. Oslabení koruny je podle Škody pouze jedním z důvodů zdražování. Nový ceník se seznamem všech navýšených cen zveřejní automobilka ještě dnes.

"V současné době čelí celé odvětví automobilového průmyslu rostoucí ceně vstupů, což se logicky projeví i růstem ceny finálního výrobku," řekl Pelc. Podle něj jsou cenové úpravy platné pro vozy vyrobené od 1. ledna 2014, které je možné už objednávat. "Oslabení koruny je jeden z důvodů, ale stejně tak to mohou být rostoucí ceny rafinovaných ropných produktů na světových trzích a tak dále, je to souhra více faktorů," dodal Pelc.

Základní ceny modelu Octavia RS stoupla o 10.000 korun na 629.900 korun, stejně tak cena Octavie Combi RS se zvýšila o deset tisíc korun na 664.900 korun. Ceny modelů Superb a Superb Combi se navýšily o 5000 korun, za Superb nyní zákazníci zaplatí 544.900 korun, Superb Combi stojí po zdražení 574.900 korun.

Změny se podle Pelce netýkají nově zavedeného modelu Rapid Spaceback, nedotčena zůstala i většina akčních modelů Škody.

Podle serveru IHNED.cz nyní lidé malou Škodu Citigo pořídí od 183.900 Kč, zdražila tedy o dva tisíce korun. O jeden až dva tisíce se pak zvedla cena většiny verzí modelů Fabia a Roomster. Zdražily i některé prvky příplatkové výbavy. Například metalíza na fabii stojí 10.900 korun, je tedy dražší o 800 Kč, uvedl server.

Druhá středočeská automobilka TPCA o případném navýšení cen v Česku nerozhoduje. "TPCA není zodpovědná za cenu našich modelů v České republice. Toto je plně v kompetenci prodejních organizací Toyota ČR, Peugeot ČR a Citroën ČR," řekl ČTK mluvčí TPCA Radek Kňava.

Nošovická automobilka Hyundai své vozy nezdražuje. "Veškeré naše obchody realizujeme v eurech, takže nemáme nejmenší důvody ke změnám cen," řekl ČTK mluvčí automobilky Petr Vaněk.

Škoda v roce 2012 dosáhla obratu 262,6 miliardy korun. Na celkovém exportu České republiky se podílí 7,3 procenta. Loni činil provozní zisk automobilky 449 milionů eur (11,5 miliardy Kč).

22.11.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...