1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Škoda loni zvýšila prodej v Polsku o 13 pct, byla jedničkou trhu

Skoda logo2Varšava - Česká automobilka Škoda Auto zůstala i v loňském roce největším prodejcem osobních automobilů na polském trhu a svůj podíl na něm si ještě zvýšila. Prodala tam 36.395 vozů, což je o 13,1 procenta více než předloni.

Sdělila to agentura PAP s odvoláním na údaje místní agentury pro průzkum automobilového trhu Samar.

Škoda si loni na polském trhu, který loni po několikaletém poklesu oživil, zvýšila podíl na 12,55 procenta z 11,8 procenta v roce 2012. O více než 13 procent na celkových 26.133 aut se zvýšil rovněž prodej vozů sesterské značky Volkswagen. Třetí místo s více než 23.000 prodanými vozy patřilo Toyotě.

Poláci si loni zaregistrovali 289.912 nových osobních vozů, což bylo o 6,3 procenta více než předloni, uvedla dnes Samar. Agentura ale spočítala, že z tohoto počtu šlo 37.990 registrovaných vozů z Polska na reexport. V prosinci se počet nových registrací zvýšil meziročně o 25,5 procenta.

Údaje o prodeji automobilů jsou další známkou oživení růstu polské ekonomiky. Analytici podle průzkumu agentury Reuters předpokládají, že tempo hospodářského růstu se letos zdvojnásobí na 2,8 procenta z loňských 1,4 procenta,

Polsko se na celkovém prodeji automobilů v Evropě podílí necelými třemi procenty. V Polsku vyrábí automobily společnosti Volkswagen, Fiat a General Motors. Jejich produkce se na celkové průmyslové výrobě v Polsku podílí zhruba sedmi procenty, téměř 99 procent automobilů vyrobených v Polsku však směřuje do zahraničí.

10.01.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...