1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

SOR Libchavy vyrobil cca 500 autobusů, meziročně zlepšil produkci

SOR bus logoLibchavy - Společnost SOR Libchavy loni vyrobila zhruba 500 autobusů, čímž překonala předloňskou výrobu o 80 vozů. K lepšímu výsledku podniku pomohla například zakázka pro dopravní podnik v Košicích.

ČTK o tom informoval obchodní ředitel Vítězslav Tymr.

SOR loni na Slovensku porazil v tendru polskou firmu Solaris. Společnost z Orlickoústecka by měla celkem dodat 127 autobusů, 80 vozidel už předala. V dodávce bude i pět elektrobusů. "Je výborné, že se v dalším městě bude propagovat elektromobilita," řekl před časem jednatel Petr Hájek.

Na výrobu elektrobusů by se společnost v budoucnu ráda zaměřila ještě víc. V provozu jich má přibližně osm. Loni dokončila dva nové typy elektrobusů a vozy od poloviny loňského roku testují zákazníci. "Samozřejmě je naším cílem, aby jejich produkce a prodej rostl," řekl Tymr.

Nové elektrobusy existují ve verzi dlouhé osm metrů a 9,5 metru. S cestujícími ujedou 150 až 180 kilometrů a prázdné 300 kilometrů. Jezdí rychlostí až 80 kilometrů za hodinu a spotřebují 0,7 až 0,9 kilowatthodin za kilometr.

Mezi největší loňské zakázky patřily i dodávky autobusů pro dopravní podnik v Praze a skupinu Arrriva ČR a SR. Zhruba 40 až 50 procent autobusů podnik vyváží, zejména na Slovensko, do Polska, Estonska, Ruska a Srbska. Nejčastěji si zákazníci objednávají městský celonízkopodlažní autobusy o délce 12 a 18 metrů a meziměstský autobus o délce 10,5 metru.

Od loňska také musejí vozidla s dieselovým motorem splňovat emisní limity Euro 6. "Vozidla aktuálně testují naši zákazníci v ČR, první prodeje očekáváme v nejbližší době," řekl Tymr.

V závodě pracuje přes 600 zaměstnanců. Vývojem autobusů se firma začala zabývat v roce 1991, kdy ji koupili inženýři z Karosy, dnešní Iveco Czech Republic. První prototyp dokončili o dva roky později. Před rokem 1990 se podnik zabýval výrobou krmných strojů, obracečů píce nebo horských malotraktorů.

rok 2011 2012 2013
výroba 543 424 cca 500


zdroj: SOR Libchavy

25.01.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...