1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Švédský výrobce aut Volvo se prý v uplynulém roce vrátil k zisku

volvo logoDetroit - Švédskému výrobci osobních automobilů Volvo Car Corporation se v právě skočeném roce podařilo vrátit se k zisku. Na autosalonu v americkém Detroitu to řekl generální ředitel Hakan Samuelsson.

Automobilka prý zlepšila obchod s Čínou a celkově snížila náklady.

"Naším cílem bylo zůstat v rovnováze... dnes už ale můžeme prohlásit, že... jsme zpátky v černých číslech," řekl Samuelsson v rozhovoru s agenturou Reuters na okraj autosalonu. Podle činitelů automobilky její šéf hovořil o provozním zisku.

Volvo by mělo své výsledky za uplynulý rok oznámit v březnu. Za loňské první pololetí společnost vykázala provozní ztrátu 577 milionů švédských korun (zhruba 1,8 miliardy Kč).

Samuelsson údajné zlepšení výsledků vysvětlil úspěšnou restrukturalizací distribuční sítě v Číně a celkovým přepracováním systému nákladů. Díky agresivním výdajovým škrtům tak prý automobilka dokázala vydělat peníze i přesto, že jí prodej za uplynulý rok stoupl jen mírně. Celkově Volvo Car loni prodalo 427.840 vozidel, o 1,4 procenta víc než v předešlém roce.

Společnost Volvo Car je součástí čínské firmy Geely, která ji v roce 2010 převzala od americké automobilky Ford Motor. Ta Volvo Car koupila v roce 1999 od švédské skupiny Volvo, která se nyní soustřeďuje na výrobu nákladních vozů.

Letos se chce firma podle Samuelssona zaměřit na růst. Klíčovým prvkem má být trh v USA, kde jí prodej podle analytické společnosti Autodata loni klesl o víc než desetinu na více než 61.000 vozů.

21.01.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...