1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Táborský Brisk se loni dostal do zisku, tržby měl jako před covidem

brisk Tabor logoTábor - Táborské firmě Brisk, která vyrábí zapalovací svíčky a snímače ovlivňující vstřikování paliva do motoru, stouply loni meziročně tržby z prodeje výrobků, služeb a zboží o 13 procent na 705,9 milionu Kč. Byly tak podobné jako v posledním předcovidovém roce 2019.

Firma se z předloňské ztráty 34 milionů dostala loni do zisku po zdanění 5,4 milionu korun. Na letošní rok plánovala výnosy 919 milionů. Vyplývá to z výroční zprávy.

Vzhledem k tomu, že 96 procent produkce firma vyváží, je pro ni rizikovým faktorem to, jak se vyvíjí kurz dolaru a eura vůči koruně. "Přes tento negativní vliv kurzu dosahuje společnost zisk," uvedl ve zprávě majitel Brisku a předseda představenstva Mojmír Čapka.

V provozním zisku se firma s 500 zaměstnanci dostala z předloňské ztráty 7,8 milionu do zisku 8,6 milionu. Zapalovací svíčky se loni podílely na tržbách ze 70 procent, snímače z 29 procent. Zbytek byla technická keramika. Loni Brisk podle výroční zprávy investoval 90 milionů korun, z toho 68,2 milionu z vlastních zdrojů a zbytek z investičního úvěru. Investice meziročně vzrostly o 29 procent.

Brisk vyrábí 700 typů zapalovacích svíček pro auta, motocykly, traktory i sekačky. Na export míří 96 procent produkce, nejvíc pro Volkswagen. Brisk vyváží do 80 zemí, z toho zhruba čtvrtinu do Ruska. Firma má závod i v ruském Togliatti, který před válkou na Ukrajině zaměstnával 50 lidí. K aktuální situaci se majitel firmy na dotaz ČTK nevyjádřil. Brisk je jediným výrobcem zapalovacích svíček v ČR. Pokračuje v tradici, která v Táboře začala roku 1935.

02.12.2022 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...