1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Toyota chystá rozsáhlý odkup vlastních akcií

toyota logo on carTokio - Japonský výrobce automobilů Toyota Motor hodlá nakoupit zpět vlastní akcie v hodnotě až 360 miliard jenů (70 miliard Kč). Podle agentury Reuters jde o největší zpětný odkup akcií této automobilky za více než deset let.

"Chceme prostřednictvím tohoto odkupu odměnit své akcionáře," uvedla firma.

Toyota měla na konci prosince na hotovosti 1,8 bilionu jenů (350 miliard Kč). Firma předpokládá, že za celý finanční rok, který skončí tento měsíc, vykáže rekordní čistý zisk 1,9 bilionu jenů.

Ohlášený zpětný odkup akcií Toyoty je první za pět let a největší od roku 2003. Tehdy automobilka na nákup svých akcií vynaložila zhruba 390 miliard jenů.

Někteří analytici se ale domnívají, že Toyota by nahromaděnou hotovost měla využít spíše k rozšiřování výroby a prodeje. Toyota loni uhájila postavení největšího světového prodejce automobilů. Prodej zvýšila o dvě procenta na 9,98 milionu vozů, a druhý rok za sebou tak v prodeji překonala konkurenční výrobce General Motors a Volkswagen.

Letos počítá Toyota s nárůstem prodeje o čtyři procenta na 10,32 milionu vozů. Firma již dříve upozornila, že v příštích dvou letech neplánuje výstavbu žádných nových továren. Před příchodem finanční krize v roce 2008 jí rychlá expanze způsobila rozsáhlé ztráty.

01.04.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...